Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

article content

Dé aandachtspunten voor een goed CV

Een recruiter kan zeer veel uit je CV halen en wordt niet alleen beïnvloedt door wat erin staat, maar ook hoe het vermeld is en hoe netjes het is over het algemeen. Hoe zorg je dat jouw CV je werkervaring en algemene levensloop juist een boost geeft in plaats van tegenwerkt? Je leest het hieronder. 

Vorm

Denk goed na over de vorm van je CV en welke beter past bij de sollicitatie waar je mee bezig bent. De meest voorkomende vorm is het presenteren van je werkervaring en opleiding in omgekeerde chronologische volgorde. Dit wil zeggen dat je meest recente werkervaring en opleiding bovenaan komen en je vervolgens terug werkt. Soms kan het echter beter zijn om een zogenaamd competentie CV te maken. Hier geef je een overzicht van je competenties (bijvoorbeeld: ervaring met het managen van een afdeling) in plaats van een chronologische opsomming. Een competentie CV is vooral goed toe te passen als je van plan bent een carrière wissel te maken.

Lay-out

Natuurlijk wil je dat jouw CV opvalt tussen alle andere, maar maak het niet te gek met de lay-out. Een foto toevoegen aan je CV kan, maar zorg dat hij representatief is en maak hem niet te groot. Experimenteren met kleur is ook vaak een no-go. Gebruik zwarte tekst op een witte achtergrond. Kies voor een goed leesbaar en representatief lettertype, zoals Times New Roman of Calibri. Comic Sans is uit den boze!

Persoonlijke gegevens

Begin je CV met je persoonlijke- en contact gegevens. Dit zijn je naam, geboortedatum, adres, woonplaats, mobiel nummer en e-mail adres.

Profiel

Tussen je persoonlijke gegevens en je werkervaring kun je een klein profiel van jezelf neerzetten. In een profiel staan je vaardigheden en ambities. Dit is een kort stukje (denk aan twee of drie zinnen, maak het niet te lang) waarin je omschrijft wie je bent, wat je kunt en wat je ambities zijn. Een profiel is absoluut niet hetzelfde als je motivatie, deze hoort thuis in de motivatiebrief. Het profiel geeft jou de kans om jezelf kort maar krachtig te presenteren. Mocht je werkervaring niet helemaal matchen met de vacature, kun je bijvoorbeeld door middel van je profiel verduidelijken waarom je op deze vacature solliciteert en je er toch geschikt voor bent.

Werkervaring

Onder het kopje werkervaring staan je huidige en vorige functies, hoe lang je deze functies hebt gehad, waar je deze functies uitgevoerd hebt en als laatste een kleine taakomschrijving. Probeer in de taakomschrijving nadruk te leggen op de ervaringen en competenties die belangrijk zijn voor de baan waar je op dat moment voor solliciteert. Probeer dit kort te houden, maar gebruik geen telegram stijl. Wanneer je je taakomschrijving erg staccato formuleert, blijft er veel ruimte over voor een eigen interpretatie van de recruiter, die mogelijk niet samenloopt met wat jij wil dat lezers uit de taakomschrijving halen.

Nevenactiviteiten

Onderschat het belang van nevenactiviteiten niet! Zeker als je een starter bent, maar ook als je al meer ervaring hebt, kunnen ze veel toevoegen. Probeer echter wel een selectie te maken. Niet alle nevenactiviteiten zijn van belang bij elke sollicitatie. Zorg dat jouw nevenactiviteiten iets zeggen over jouw persoonlijke keuzes en interesses.

Lengte

Zorg dat je CV maximaal twee A4’tjes is. Je wilt geen boekwerk inleveren. Heb je het idee dat je CV steeds langer wordt? Probeer dan om alleen een toelichting te geven bij de banen die je in de afgelopen vijf tot tien jaar hebt gehad, maar noem verder wel al je werkervaring om te voorkomen dat er gaten in je CV vallen. Is je CV nog steeds te lang, dan is het misschien een idee om sommige bijbanen te schrappen als je er betere ervaring voor in de plaats kunt zetten.

Check, check, dubbelcheck!

Oké, je CV is klaar, maar wacht nog even met versturen! Voordat je CV een recruiter onder ogen komt is het belangrijk dat je checkt of al je gegevens kloppen, de lay-out goed en duidelijk is en of je CV geen spelfouten bevat. Een rommelig CV vol spelfouten gaat namelijk direct de prullenbak in.

Comment Section

0 reacties op “Dé aandachtspunten voor een goed CV

Plaats een reactie


*