Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

article content

Vlak voor je vakantie ‘nog even’ een assessment doen?

De zomervakantie komt eraan en traditioneel is juni een drukke maand in assessmentland. Omdat veel sollicitatieprocedures stil liggen tijdens de zomermaanden, proberen bedrijven openstaande vacatures nog voor de zomer ingevuld te krijgen. Maar het is natuurlijk ook de tijd van zon, zee, strand en even weg van het werk. Misschien ben jij op dit moment wel aan het solliciteren en heb je al een vakantie geboekt. Stel dat je vlak voor je vakantie wordt gevraagd om ‘nog even’ een assessment te doen… Heb je dan een keus?

Om te voorkomen dat de procedure vertraging oploopt tijdens jouw vakantie, kan het voorkomen dat er wordt gevraagd of de uitslag van je assessment meteen mag worden doorgegeven aan het bedrijf, zonder dat jij het rapport eerst gelezen hebt. Als jou die vraag gesteld wordt, heb je dan een keus?

Dit dilemma bestaat uit twee delen. Eén: doe je het assessment? En twee: laat je het rapport ongezien doorsturen?  Die eerste vraag is makkelijk te beantwoorden: doe het assessment voor je vakantie, als het even kan. Hiermee laat je zien dat je echt gemotiveerd bent voor de baan en een flexibele instelling hebt. Bovendien gooi je je eigen glazen in als de andere sollicitant wel op korte termijn tijd heeft, een positief advies krijgt en dan ineens de favoriet wordt. Maar pas op: als je écht aan vakantie toe bent en redelijk uitgeput of zelf overbelast, dan kan dit de resultaten van je assessment negatief beïnvloeden. Dan is het waarschijnlijk beter om te vragen of je na je vakantie het assessment mag doen.

De tweede vraag is lastiger. Volgens de beroepscode van het NIP (Nederlands Instituut van Psychologen) heb jij het recht jouw rapport als eerste in te zien en het doorsturen ervan eventueel te blokkeren. De meeste assessors houden zich aan deze code. Het is dus niet vreemd als je niet akkoord gaat met ongezien doorsturen. Maar ook hiervoor geldt: wie weet benadeel je jezelf dan. Probeer daarom tot een compromis te komen. Misschien kan het assessmentbureau het rapport toch nog voor je vertrek af hebben? Of kan het rapport per e-mail naar je verstuurd worden, zodat je het op je vakantiebestemming kunt lezen en van daaruit (al dan niet) toestemming kunt geven om het door te sturen aan het bedrijf.

Maak in ieder geval duidelijk dat je zeker geïnteresseerd bent in de baan en je flexibel wilt opstellen, zodat beide partijen tevreden zijn met de oplossing. Maar laat je niet verleiden tot het geven van toestemming als je je daar eigenlijk niet prettig bij voelt.

Mocht er geen compromis mogelijk zijn, sta dan stil bij de volgende vragen:

  • Hoe groot schat ik mijn kans op een positieve uitslag?
  • Wil ik de baan zo graag dat ik het risico voor lief neem dat een ongenuanceerd rapport wordt doorgestuurd?
  • Wil ik werken voor een organisatie die op deze manier de NIP-code probeert te omzeilen?

Veel succes met het maken van je eigen afweging en een mooie zomer gewenst!

 

Comment Section

0 reacties op “Vlak voor je vakantie ‘nog even’ een assessment doen?

Plaats een reactie


*