Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

Hoe verschijn je uitgerust aan de start?

Uitgerust zijn is erg belangrijk om optimaal te presteren op je assessment. Werk dan ook aan de kwaliteit van je slaap. Zorg voor een vast ritme. Hier went je lichaam aan waardoor je echt wakker bent wanneer je wakker moet zijn en ook dieper slaapt wanneer je in bed ligt. Gemiddeld heeft een volwassen persoon ongeveer 8 uur slaap nodig per nacht. Gebruik eventueel een applicatie om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Slaap tussen de middag nooit lang. 15 tot 25 minuten wegdommelen is een effectieve microslaap. Langer slapen zorgt voor meer vermoeidheid. Beter is het om dan vroeger naar bed te gaan. Langer slapen dan een half uur leidt juist tot lusteloosheid.

Voorbereiden om naar bed te gaan
Het is belangrijk om een vast ritueel aan te houden. Hierdoor stelt je lichaam zich in op het uitrusten. Denk hierbij aan ontspanningsoefeningen, het lezen van een roman of het afsluiten van de dag door iets op papier te zetten. Vermijd tv kijken en het gebruik van zaken waarvoor elektriciteit nodig is. Ook de straling van mobiele telefoons vermindert de kwaliteit van je nachtrust. Een lichtwekker zorgt voor het geleidelijk wakker worden. Met name in de winter wanneer het nog donker is als de wekker gaat, kan dit een goed hulpmiddel zijn om geleidelijk wakker te worden. Alcohol zorgt er weliswaar voor dat je sneller inslaapt, maar het veroorzaakt ook storingen in je slaappatroon, wat resulteert in een onrustige slaap. Hoewel alcohol op korte termijn kan werken als een ontspanningsmiddel heeft het op de langere termijn desastreuse effecten voor de kwaliteit van de nachtrust. Denk aan toename van woelen gedurende de nacht, zwetend wakker worden, veel dromen, geen diepe slaap bereiken etc.

Nicotine en een goede nachtrust
We weten allemaal dat roken slecht is. Een sigaret voor het slapen gaan, nog één laatste sigaret. Doe het nou niet! Hoewel het erg ontspannend kan aanvoelen komen er juist stimulerende middelen in je bloed. Het effect van nicotine is gelijk aan dat van cafeïne. Het maakt je even alerter en scherper, iets wat je juist niet moet hebben als je wilt gaan slapen. Nicotine kan je wakker houden en ook wakker maken gedurende de nacht. Het moet vermeden worden, in het bijzonder vlak voor het slapen en als je wakker wordt in de nacht. Tegelijkertijd is het niet verstandig om een stoppoging te doen wanneer je assessment gepland staat. Mogelijke ontwenningsverschijnselen kunnen dan juist negatief uitpakken tijdens jouw assessment.

Eten en een goede nachtrust
Wil je geen pilletjes slikken, neem dan s avonds een half uur voor het slapen gaan een glas melk of een banaan, of nog liever een combinatie van deze twee in de vorm van een smoothie. In melk en banaan zitten stoffen die het melatonine gehalte gunstig beïnvloeden. Neem het een uur voordat je gaat slapen in. Het maakt je niet slaperig maar bevordert de diepe slaap.

Het effect van je slaapkamer
Een klein beetje licht in de slaapkamer kan al storend zijn voor je slaapcyclus. Straatlantaarns, een nachtlichtje, zelfs het ledlampje van je wekker: elk lichtschijnsel, hoe klein ook, heeft niet alleen een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap, maar remt ook nog het nachtelijk herstelproces van lichaamscellen. Verduister je kamer dus zo goed mogelijk.