Ben jij aan het solliciteren naar een nieuwe baan? Grote kans dat het maken van een assessment onderdeel uitmaakt van de sollicitatieprocedure. Het assessment vormt vaak een doorslaggevende factor in het selecteren voor de juiste kandidaat. Om het assessment zo goed mogelijk te voltooien lijkt ‘oefenen’ het toverwoord te zijn. Benieuwd waarom het oefenen van het assessment jou kan helpen om zo goed mogelijk te presteren? Daar geven wij in dit blog antwoord op.
WAT IS EEN ASSESSMENT?
Een assessment bestaat uit verschillende objectieve en psychologische testen. Hierbij beantwoord je vragen, neem je deel aan gesprekken en geef je de werknemer inzicht in hoe je in bepaalde werksituaties reageert. Aan de hand van deze testen krijgt de werkgever bijvoorbeeld zicht op jouw intelligentie, persoonlijkheid en stressbestendigheid. Ook schetsen de testen een beeld van jouw ontwikkelingsmogelijkheden en je werkhouding. Op deze manier kan de werkgever een betere voorspelling doen en inschatten of jij zowel op de korte als de lange termijn past bij de functie, het team en de ontwikkelmogelijkheden binnen het bedrijf. Om deze informatie te verkrijgen, bestaat het assessment uit verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld een capaciteitentest, persoonlijkheidstest, interview en rollenspel. Wil je meer weten over alle verschillende onderdelen van een assessment? Daar schreven wij al eerder dit artikel over.
WAT ZIJN DE VALKUILEN BIJ HET NIET OEFENEN VAN EEN ASSESSMENT?
Bij het assessment gaat het niet alleen over jouw kennis en vaardigheden, maar ook over jouw werkhouding en persoonlijkheid. Omdat ieder persoon natuurlijk anders in elkaar zit en dit juist is wat de werkgever wil ontdekken, is er niet één juiste manier om het assessment te maken. Het gaat erom dat de werkgever een realistisch beeld van jou krijgt. Nu vraag je je misschien af: ‘Moet ik mij wel voorbereiden als er toch niet één juiste manier is? Het gaat immers om het geven van een realistisch beeld’. Het antwoord hierop is simpel: zonder voorbereiding is de kans groot dat jouw kwaliteiten niet optimaal zullen overkomen op de werkgever. Daarnaast zorgt een goede voorbereiding voor meer zelfvertrouwen en minder zenuwen. Hierdoor kan jij je nog beter van je beste kant laten zien. Wanneer je niet oefent, is er een grotere kans dat je in de volgende valkuilen trapt:
- Niet weten wat het bedrijf van je verwacht
Het is belangrijk erachter te komen wat het bedrijf precies zoekt in zijn medewerkers en wat voor competenties belangrijk zijn voor de functie. Wanneer je dit weet, kan je voor jezelf nagaan of jij al over deze competenties beschikt en op welk gebied jij je nog meer zult moeten ontwikkelen. Zo kan jij jezelf nog beter laten aansluiten bij de functie die jij op het oog hebt. - Gebrek aan zelfkennis
Je weet precies wat het bedrijf zoekt. Om hier nu ook iets mee te kunnen doen, moet je natuurlijk wel weten wat jouw competenties zijn. Als je dit nog niet precies weet, zijn er verschillende manieren om jezelf beter te leren kennen en jouw competenties te ontdekken. Denk bijvoorbeeld na over hoe je in situaties in het verleden – tijdens werk, familiegelegenheden of uitjes met vrienden – hebt gehandeld. Hoe gedroeg je je in die situaties? Bekijk de situatie van verschillende invalshoeken en bedenk dan voor jezelf wat de beste reactie was geweest. Probeer jouw reactie op een objectieve manier te plaatsen. Ook is het altijd een goed idee om advies te vragen aan mensen die jou van dichtbij kennen. Wat vinden zij goede eigenschappen van jou? En op welk gebied zou jij je nog beter kunnen ontwikkelen? - Gebrek aan kennis
Om goed te presteren op de verschillende onderdelen van het assessment, is het belangrijk om van te voren te weten in welke onderdelen je wel en niet goed bent. Als je dit nog niet weet, kan je hier tijdens het oefenen achter komen. Op deze manier weet je aan welke onderdelen je nog wat meer tijd kan besteden.
Dit klinkt als veel om aan te werken, maar het komt simpelweg neer op oefenen, oefenen en nogmaals oefenen. Een goede voorbereiding is belangrijk voor het behalen van een positief resultaat. Hoe meer gewend je bent geraakt aan het beantwoorden van vragen in een bepaald tijdsbestek, hoe comfortabeler je je zult voelen tijdens het maken van het echte assessment. Nog niet overtuigd van het nut van oefenen? Lees dan snel verder voor vijf redenen waarom het oefenen van een assessment jou gaat helpen aan een goed resultaat.
VIJF REDENEN WAAROM HET OEFENEN VAN EEN ASSESSMENT JOU HELPT AAN EEN GOED RESULTAAT
Het herhaald oefenen van assessments levert je de volgende voordelen op:
- Je hebt meer kennis over de indeling van de testen en het presteren onder tijdsdruk;
- Je bent in staat sneller verbanden te leggen en kan beter inschatten welke informatie belangrijk is;
- Je hebt meer inzicht in je sterke en zwakke punten. Dit geeft je de kans aan deze zwakke punten te werken;
- Je hebt al geëxperimenteerd met verschillende oplossingsstrategieën en weet wat wel en niet voor jou werkt;
- Kortom: het helpt jou een betere indruk achter te laten bij een assessment.
OEFENEN, OEFENEN, OEFENEN…
Oefenen is inderdaad het toverwoord voor het succesvol voorbereiden en maken van een assessment. Door de testen daadwerkelijk te doen, krijg jij zicht op hoe je in verschillende situaties reageert en zul je uiteindelijk het assessment onder controle hebben. Als je op een effectieve manier hiermee wilt oefenen, biedt Oya verschillende gratis testen aan. Na het maken van de oefenopgave krijg je de juiste antwoorden en een goede uitleg met gratis tips te zien. Wil je volledig voorbereid zijn op de assessment? Neem dan eens een kijkje bij het Premium assessmentpakket van Oya. Hiermee oefen je niet alleen alle aspecten van het assessment, maar krijg je ook uitleg over de onderliggende concepten van de testen middels deskundige feedback. Daarnaast is je voortgang altijd zichtbaar via jouw persoonlijke dashboard en kun je door de 24/7 toegang oefenen wanneer je maar wilt!