Een gat in je CV als springplank naar een nieuwe baan
Je bent je baan kwijt en solliciteren in Corona-tijden lijkt onmogelijk. Als je niet snel iets nieuws vindt krijg je een gat in je CV. Zie dan nog maar eens een nieuwe baan te vinden.
Toch is er weinig reden om te wanhopen. Dat gat heb je namelijk helemaal zelf in de hand. Als je tenminste de overvloed aan vrije tijd die je nu hebt, gaat gebruiken om een interessante sollicitant te worden Daarmee ga je het jezelf een stuk makkelijker maken om snel weer een baan te vinden.
Wat kun je doen? Drie ideeën om een ‘gat in je CV’ te gebruiken als een ‘springplank’ naar je volgende baan.
1 Ga je vakkennis bijspijkeren
Je weet ongetwijfeld al een hoop over jouw vakgebied. Maar er is altijd nog een heleboel wat je niet weet. Als je graag een carrièrestap wilt gaan nemen is er vast nog meer wat je niet weet: welke kennis heb je in de toekomst voor die stap nodig?
Kortom: ga je vakkennis bijspijkeren. Er zijn allerlei opleidingen die je daarbij kunnen helpen. Kijk eens bij de LOI, NCOI of NTI. Als je nu geen geld aan dure trainingen wilt uitgeven, zoek dan goedkopere online varianten. Kijk op Udemy, LinkedIn Learning of YouTube. Zoek ook naar interessante blogs en websites of lees een boek. Er is zoveel informatie (bijna) gratis beschikbaar dat je daar voor jezelf een heel interessante opleiding van kunt maken.
Vergeet niet om op te schrijven wat je doet en wat je ervan leert. Straks moet je het op je CV noemen en later in je sollicitatiegesprek toelichten.
2 Ga je persoonlijke vaardigheden trainen
Persoonlijke vaardigheden zijn niet zo makkelijk te trainen als kennis maar het kan wel. Denk eens na waar je in je werk tegenaan loopt en wat je zou willen veranderen.
Heb je de neiging om je subassertief op te stellen en heb je daar last van op je werk? Ga aan de slag met oefeningen die je kunnen helpen om je grenzen beter te bewaken en voor jezelf op te komen.
Heb je last van uitstelgedrag? Verzamel tips om dit te lijf te gaan en pas er een aantal toe in je dagelijkse leven, net zolang tot ze min of meer gewoonte zijn geworden.
Blijf jij vaak in ideeën hangen maar voer je ze meestal niet uit? Ga jezelf er de komende tijd aan houden om alle goede plannen die je hebt ook echt te doen. Hou het wel even bij overzichtelijke en haalbare plannen want die reis naar Australië is nu misschien even niet zo’n goed idee. Schrijf elke dag 2 ideeën op die je uit zou willen voeren en plan ze in. Spreek met jezelf af dat je aan het einde van de dag een check doet: ben ik er mee aan de slag gegaan? Hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? En als het toch niet gelukt is, hoe kwam dat?
Noteer ook deze trainingen voor jezelf zodat je hier later in je sollicitatiegesprek wat mee kunt. Ga niet letterlijk vertellen dat je je assertiviteit hebt getraind. Maar als je ervan overtuigd bent geraakt dat je die nieuwe baan aankunt omdat je op een goede manier assertief kunt zijn, mag je dat zeker vertellen.
3 Steek je handen uit je mouwen
De hele dag trainen en oefenen is veel gevraagd. Ga iets doen waar een ander mee geholpen is. In deze tijden van Corona is er een overvloed aan goede initiatieven om mensen te helpen. Zoek online op initiatieven via de website van je woonplaats, via social media, op NL voor elkaar of WeHelpen.
Ben jij niet zo’n sociaal type, je hoeft niet per se iets voor een ander te doen. Een mooi project starten waar je misschien al heel lang mee wilt beginnen maar nooit de tijd en energie voor had is ook een manier om lekker actief aan de gang te gaan. Bijvoorbeeld een nieuwe hobby oppakken, eindelijk eens echt aan een moestuin beginnen of nu toch maar eens te trainen voor een marathon.
Wát je doet is niet zo belangrijk. Het gaat erom dát je wat gaat doen. Daarmee laat je zien dat je een initiatiefrijke en creatieve persoon bent. En dat ziet een werkgever liever dan een moedeloze en passieve bankhanger die zich wentelt in slachtoffergedrag.
Nog meer ideeën nodig?
Er is eindeloos veel wat je kunt doen, ook in tijden van crisis en Corona. Je kunt bijvoorbeeld alvast eens wat assessments oefenen (daarmee hou je je hersens lekker fit), sollicitatiegesprekken oefenen of je non-verbale communicatie eens onder de loep nemen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een sollicitatiebooster, om zo je sollicitatie optimaal voor te bereiden.
En dan is daar die sollicitatie
Ga je tijdens een sollicitatiegesprek vooral niet zitten schamen voor dat gat in je CV. Tenzij je het aan jezelf te danken hebt. In alle andere gevallen is er niet zoveel aan de hand. Het leven gaat niet altijd over rozen en je werk niet altijd van een leien dakje. Een ontslag, burn-out, de pech dat een tijdelijk contract niet wordt verlengd: heel veel mensen hebben er weleens mee te maken. Het is onzin om daar krampachtig over te doen en een werkgever die dat wel doet, daar wil je echt niet voor werken.
Je toont juist veerkracht en persoonlijkheid door er in een sollicitatiegesprek eerlijk over te zijn èn te vertellen op welke manier je deze onverwachte wending in je carrière tot iets moois hebt gemaakt. ‘What doesn’t kill you makes you stronger’.