LinkedIn gebruiken om te sollicteren, maar hoe dan?
In de blog ‘Waarom je LinkedIn moet gebruiken als je een droombaan zoekt’ lees je waarom LinkedIn een handig middel is om een andere baan te vinden. Wil je hier succes mee boeken, dan is het wel belangrijk dat je LinkedIn op een goede manier gebruikt. Ook op social media zijn regels. Regels zoals: hoe werkt het, wat kun je ermee. Maar ook omgangsregels: wat wordt gezien als ‘not done’ en wat wordt juist erg gewaardeerd.
Na het lezen van deze blog weet je voldoende om je vol zelfvertrouwen op een professionele manier op LinkedIn te presenteren. Zeker nu we in deze coronacrisis zoveel mogelijk thuisblijven is het belangrijk om elkaar online op te zoeken en jezelf online te laten zien.
9 stappen die voor iedereen haalbaar zijn
- Wees vindbaar met je profielpagina. Vul je echte voor- en achternaam in. Plaats een recente, professionele foto. Zorg dat je naam in zoekmachines zichtbaar is voor iedereen. Zorg er ook voor dat binnen LinkedIn niet alleen je connecties je kunnen vinden en je CV kunnen lezen, maar iedereen. Dat pas je aan via de privacyinstellingen van je profiel.
- Vul al je werkervaring in om zo een compleet CV te hebben. Wil je het echt goed doen, licht dan bij elke baan toe wat je hebt gedaan en hebt bereikt. Een online CV moet altijd actueel zijn, in tegenstelling tot een papieren CV dat je pas gebruikt als je een sollicitatiebrief stuurt.
- De rest van je profielpagina is ook belangrijk: de achtergrondfoto, een goede slogan, een korte uitleg over wie je bent, wat je doet en wat je kunt. Loop alle opties langs om te zien wat je allemaal in kunt vullen. Hoe meer informatie je geeft, hoe makkelijker het is voor bedrijven en recruiters om je digitaal te leren kennen. Let erop dat je de meldingen uitzet dat anderen zien wat je wijzigt (via privacyinstellingen). Het is niet relevant dat jij op dit moment je profielpagina aan het bijwerken bent.
- Vraag reviews van oud-collega’s en eerdere leidinggevenden over hoe ze het samenwerken met jou hebben ervaren. Maak hier een gewoonte van en doe dit niet pas als je overweegt te solliciteren. Want hoe leg je dat dan uit?
- Heb je nooit veel gedaan met connecties? Zoek de juiste mensen om mee te connecten. Zoek medewerkers van bedrijven waar je wel zou willen werken, zoek mensen met functies die jij wel zou willen hebben. Als je een connectverzoek stuurt, schrijf dan altijd een persoonlijk bericht waarom je wilt connecten. Op LinkedIn wordt het ‘zomaar’ sturen van connectverzoeken naar mensen die je niet persoonlijk kent absoluut niet gewaardeerd.
- Zoek groepen die van betekenis kunnen zijn voor je netwerk. Kies er niet teveel, dat overweldigt je. Sommige groepen zijn namelijk erg actief en discussiëren dagelijks. Kies er 2 uit, volg deze een paar weken en besluit of je er wat aan hebt. Zo nee, stap eruit en zoek 2 andere groepen. Zet ook de meldingen uit (via de pagina van de groep, via de 3 zwarte puntjes), anders word je overspoeld met mails over deze discussies. Wees niet alleen passief lid van een groep, ga reageren op berichten waar je je expertise kunt laten zien.
- Ga zelf berichten plaatsen. LinkedIn is net als andere social media een plek om zelf berichten te plaatsen. Let er wel op dat je het zakelijk en professioneel houdt. Een lollig filmpje is meer iets voor Facebook of Instagram. Schrijf iets over wat je gedaan hebt voor je werk, deel een interessant artikel dat je onlangs hebt gelezen of vertel bijvoorbeeld wat je recent hebt geleerd in een training.
- Als je de smaak te pakken hebt: Schrijf een blog. Op LinkedIn heet dat een artikel. Als je een aantal artikelen aan je LinkedIn profiel gekoppeld hebt geeft je dat zonder twijfel een expertstatus. Dit artikel kun je vervolgens weer delen op je eigen tijdlijn (via de deelknop onder je artikel).
- Op LinkedIn kun je, net als op vacaturesites, job alerts aanmaken. Dit doe je via de knop ‘jobs’ bovenin het menu van LinkedIn. Zoek hier op een relevante baan en je krijgt een lijst met resultaten te zien. Bovenaan deze lijst kun je een alert voor je zoekopdracht aanzetten.
Enthousiast? Doe het op de goede manier
Zie jij na het lezen van deze blog het gebruik LinkedIn wel zitten? Als je deze laatste tips opvolgt en gewoon begint, dan gaat LinkedIn ook voor jou werken:
- Denk niet dat je meteen alle 9 stappen op één middag voor elkaar kunt krijgen. Dat is niet haalbaar. Zeker niet als je tot nu toe weinig met social media hebt gedaan. Doe het dus stap voor stap, bijvoorbeeld elke week 1 stap. Dan blijft het te overzien en ben je na 2 maanden helemaal klaar om LinkedIn als springplank naar een nieuwe baan te gebruiken. Het inzetten van LinkedIn kost sowieso tijd. Zie het als een investering die vroeg of laat effect heeft.
- Vergeet nooit dat LinkedIn een professioneel netwerk is. Let daarop bij het schrijven van berichten, het plaatsen van reacties en het kiezen van een profielfoto.
- Dat LinkedIn vooral zakelijk gebruikt wordt betekent niet dat je communicatie onpersoonlijk moet zijn. Bedrijven werken met mensen. Daarom nogmaals: stuur altijd een persoonlijk bericht bij je connectverzoeken.