Een persoonlijkheidsvragenlijst komt vaak, zo niet bijna altijd, om de hoek kijken tijdens een assessment. Aan de hand van een persoonlijkheidsvragenlijst krijgt de opdrachtgever van het assessment inzicht in wie je bent en of je goed zou kunnen functioneren in een functie. Een opdrachtgever wil meer zicht op jouw persoonlijkheid hebben, omdat ze je beter willen leren kennen, maar natuurlijk ook om je te vergelijken met mede sollicitanten. Maar hoe kom je nou goed door zo’n persoonlijkheidsvragenlijst heen en wat zijn dingen die je absoluut niet moet doen? Je leest het hieronder.
DO
- Wees eerlijk! Het gaat je namelijk niet helpen als jouw toekomstige werkgever het idee heeft dat hij of zij iemand aanneemt met karaktertrekken die totaal niet overeen komen met hoe jij je eigenlijk gedraagt en in het leven staat.
- Denk voor het beantwoorden van de vragen terug aan situaties van ongeveer de afgelopen 2 jaar. Dit zijn scenario’s die jijzelf nog redelijk goed kunt herinneren, daarnaast is recent gedrag een goede voorspeller voor toekomstig gedrag.
- Denk voor de vragen eerder aan jouw persoonlijkheid en gedrag op het werk dan aan jouw privé persoonlijkheid. Dit is namelijk niet de persoonlijkheid die jouw toekomstige werkgever te zien krijgt. Jouw toekomstige werkgever is voornamelijk geïnteresseerd in jouw persoonlijkheid en gedragen op de werkvloer.
- Laat negatieve incidenten en periodes uit jouw leven even naar de achtergrond verdwijnen. Dit betekent niet dat je het tijdens een persoonlijkheidsvragenlijst moet verdoezelen! Maar, jij bent vast niet de enige die ooit een wat mindere periode heeft gehad of een vervelend incident heeft meegemaakt. Weeg het daarom niet te zwaar mee, jij bent namelijk veel meer dan alleen die periode of dat ene incident.
DON’T
- Pieker niet te lang over het antwoord! Een persoonlijkheidsvragenlijst is geen ‘goed of fout’ test. Vaak is de eerste ingeving die je bij een vraag krijgt ook de beste weergave van hoe jij op dat moment denkt over een bepaalde vraag.
- Ga niet gokken wel antwoord ze ‘willen horen’. Zo creëer je geen accuraat beeld van jezelf maar een ideaal beeld. Vaak prikken de mensen die jouw vragenlijst analyseren hier ook zo doorheen.
- Probeer ook niet constant de ‘gemiddeld’ of ‘neutraal’ optie te kiezen. Probeer deze optie alleen te kiezen als je echt het gevoel hebt dat het bij die vraag het beste weergeeft hoe jij ergens in staat of over denkt. Kies de optie niet omdat je bang bent om een antwoord in de positieve of negatieve opties te kiezen.
Meer lezen over hoe je vragen over je minder goede eigenschappen invult? Lees dan de blog ‘Bluf jij je met sociaal wenselijke antwoorden door je sollicitatie heen?‘