Idealiter wil je dat een sollicitatiegesprek of een interview een comfortabel gesprek is. Dit moet toch echt van twee kanten komen. Als jij tijdens het gesprek eigenlijk niet deelneemt, wordt het meer een eenzijdig vragenvuur. Dit kan ervoor zorgen dat het gesprek erg snel over is en bij beide partijen geen prettig gevoel achterlaat. Door zelf een aantal vragen voor te bereiden en in te haken op wat er gezegd wordt, geef je een gemotiveerd beeld, leer jij ook meer over het bedrijf en gaat het hele gebeuren ook meer als een gesprek voelen. Er zijn echter wel een aantal dingen waarop je moet letten tijdens het vragen stellen. Welke dat zijn, lees je hieronder.
Waar moet je op letten?
Bij het vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek of interview, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om te zorgen dat jouw vragen een positief effect hebben op het gesprek. Allereerst, zorg dat de vraag die je stelt relevant is en betrekking heeft op wat net verteld is. Wanneer jij opeens een vraag stelt over een heel ander onderwerp, lijkt het juist alsof je er niet helemaal met je hoofd bij bent en kun je het beeld geven dat het huidige onderwerp je totaal niet interesseert. Daarnaast, realiseer je dat er ook weer ingehaakt kan worden op jouw vraag. Als jij een vraag hebt gesteld over de dagelijkse sfeer op de werkvloer, kan er na antwoord weer een vraag terug komen. Past deze sfeer bij jou? Denk jij hierin goed te kunnen werken en zo ja, waarom? Houdt dit in je achterhoofd wanneer je een vraag stelt.
Vragen om zeker te stellen.
Een aantal vragen die je zeker kunt stellen tijdens je gesprek, om meer te weten te komen en het gesprek te bevorderen zijn bijvoorbeeld:
- Wat heeft in deze functie de meeste prioriteit?
Voor jou is dit handig om te vragen, zodat je weet waar in de functie het meest op wordt gefocust. Daarnaast toont deze vraag initiatief; je neemt een bepaalde functie titel niet voor lief, maar wilt er echt meer over weten. - Hoe is de verdeling tussen de verschillende taken van de functie?
Ook dit is heel handig om te weten en geeft ook weer aan dat jij je realiseert dat je waarschijnlijk niet één ding zult doen, maar meerdere taken voor je kiezen krijgt. - Wie werken er nog meer in het team/op de afdeling waar je terecht komt?
Dit geeft aan dat je niet alleen met jouw functie en jouw plek bezig bent, maar ook met de verdere samenwerking binnen het bedrijf. - Biedt het bedrijf ook opleidingsmogelijkheden?
Deze vraag toont ambitie en geeft aan dat je graag door wilt groeien, wat voor het bedrijf ook positief is.
Vragen om beter te vermijden.
- Vindt u het leuk om bij dit bedrijf te werken?
Verwacht je hier echt een nee te horen? Waarschijnlijk niet. Deze vraag is beter te stellen in de vorm: Waarom vindt u het leuk om hier te werken? Zo krijg je ook meer informatie. - Hoeveel ga ik verdienen?
Dit is geen vraag voor een sollicitatiegesprek. Als je aangenomen wordt, komt de financiële kant dan wel. Ook wil je niet de indruk wekken dat je salaris belangrijker is dan waar je werkt of wat je doet. - Hoeveel vakantiedagen horen bij dit contract?
Ook dit komt pas later, wanneer je eenmaal aangenomen bent. Als je hier al naar gaat vragen tijdens het sollicitatiegesprek, kun je indruk wekken dat je meer bezig bent met vrij zijn, dan daadwerkelijk bij het bedrijf werken. - Kunt u wat over uzelf vertellen?
Natuurlijk wil je ook wat meer te weten komen over de persoon die tegenover je zit. Echter, kun je met deze vraag de indruk geven het gesprek om te willen draaien. Vaak heeft deze persoon zich aan het begin van het gesprek al kort voorgesteld, dus mocht je meer te weten willen komen, kijk dan of je daar op in kunt haken.