Waarom zou ik solliciteren via skype?
Online solliciteren is niet meer zo uitzonderlijk als 10 jaar geleden. Het gebruik van online tools voor overleg is inmiddels behoorlijk ingeburgerd. Dat komt omdat de snelheid van de meeste internetverbindingen zo goed is dat de kwaliteit van zo’n digitaal gesprek vaak prima is. Ook worden thuiswerken en het gebruik van digitale vergadertools steeds meer geaccepteerd. Voor internationale bedrijven en voor het efficiënt selecteren van een grote groep kandidaten is het daarom een uitkomst.
Solliciteren via Skype is ook actueel geworden nu we tijdens de coronacrisis bijna allemaal thuiswerken en afstand moeten houden. Door online te solliciteren kunnen bedrijven en kandidaten toch hun sollicitatieprocedures voortzetten.
Denk echter niet dat thuis solliciteren achter je laptop makkelijk is. Wil je succesvol zijn, dan moet je een online sollicitatiegesprek net zo serieus nemen als een gesprek op kantoor. Het is misschien nog wel moeilijker: jezelf presenteren via een scherm is toch minder natuurlijk dan wanneer je elkaar op kantoor ontmoet.
Solliciteren via Skype is dus echt wat anders dan op het kantoor van je nieuwe werkgever. Hoe zorg je dat je voor, tijdens en na het gesprek toch een goede indruk maakt? We zetten hieronder de belangrijkste tips op een rijtje.
Voorbereiding
Account
Begin met het aanmaken van een professioneel account. Met een lollige Skypenaam en een profielfoto van jezelf op een verkleedfeestje weet je zeker dat jij het niet gaat worden. Doe dit voor je je accountinformatie doorgeeft om te voorkomen dat je oude ‘foute’ account alvast bekeken wordt.
Beeld en geluid
- Zorg voor een goede camerahoek zodat mensen niet in je neusgaten zitten te kijken.
- Zoek een achtergrond die niet afleidt en er professioneel uitziet. Bij Skype kun je de achtergrond trouwens ook vervagen.
- Test van tevoren met iemand: ben je duidelijk verstaanbaar en goed zichtbaar?
- Kijk in de camera, niet naar jezelf.
- Zorg dat mensen je gezicht goed kunnen zien: ga niet te ver weg zitten, zorg dat de kamer niet te donker is en kijk uit met onflatteus licht.
- Gebruik een koptelefoon voor beter geluid. Neem bij voorkeur een subtiele set oortjes i.p.v. een joekel van een koptelefoon. Die bewaar je maar voor je favoriete muziek.
- Test uit hoe je stem overkomt. Praat je rustig, ben je verstaanbaar en kom je spontaan en vriendelijk over? Voorkom echter dat je als een robot gaat praten om maar duidelijk te zijn.
- Regel een rustige plek; huilende kinderen of katten die over je toetsenbord wandelen helpen je niet echt aan een baan. Zet je telefoon op stil. Sluit programma’s op je computer die je niet nodig hebt af. Je wilt niet dat je laptop ineens iets gaat updaten terwijl je midden in je sollicitatiegesprek zit. En bliepjes van binnenkomende mails zijn ook heel storend.
- Houd een gesprek met een kennis waarbij je alle bovenstaande punten uittest. Stuur je kennis een lijstje met wat je wilt checken en vraag hoe je op alle punten overkomt.
Verbinding
Maak een backup plan voor als de verbinding slecht is. Bedenk hoe je dat op kunt lossen (bijvoorbeeld met je telefoon als hotspot) en hoe je dat in het gesprek gaat aankaarten (‘excuses, de verbinding is heel slecht waardoor ik het niet goed kan verstaan; ik ga even mijn telefoon als hotspot inzetten’). Dit voorkomt dat je in de stress schiet, onhandige dingen zegt en doet, of erger nog: niet durft te zeggen dat je je gesprekspartner niet kunt verstaan door een slechte verbinding. Zorg dat je elkaar kunt bellen als er iets misgaat.
Heb jij dit allemaal onder controle, dan kun je meteen laten zien hoe georganiseerd en stressbestendig je bent.
Praktisch
Check bij een internationaal gesprek of je gesprekspartners mogelijk in een andere tijdzone zitten en zo ja, op welke tijdzone de afgesproken starttijd van het gesprek betrekking heeft. Ook handig om af te spreken: wie belt wie?
Het gesprek zelf
Bereid het gesprek net zo voor als een ‘klassiek’ sollicitatiegesprek. Verdiep je in het bedrijf en de vacature. Bestudeer de website van het bedrijf, abonneer je op hun nieuwsbrief, bekijk hun social media. Weet wat er in de vacature gevraagd wordt en of je aan die eisen voldoet.
Denk goed na over de vragen die je kunt verwachten over je kennis, ervaring en motivatie.
Bedenk van tevoren ook wat jij in dit gesprek wilt vragen.
Tijdens het gesprek
Wees op tijd
Ga op tijd klaarzitten om je mentaal voor te bereiden. Je hebt geen reistijd naar je gesprek dus je hebt misschien de neiging om op het laatste nippertje naar je computer te rennen. En dan moet je alles nog opstarten, is je batterij leeg en de oplader zoek.
Zie er verzorgd uit
Zie er professioneel en verzorgd uit. Een joggingbroek ziet misschien niemand maar hoe je je kleedt heeft altijd effect op hoe je je voelt en dus wat je uitstraalt.
Leg spullen klaar
Zet een glaasje water naast je om je keel te smeren (maar gooi het van de zenuwen niet over je toetsenbord). Als je dat tijdens het gesprek nog moet regelen komt dat knullig over. Leg ook pen en papier klaar en zorg dat je alle informatie bij de hand hebt, zoals bijv. je CV en de vacature.
Gebruik geheugensteuntjes
Heb je behoefte aan een spiekbriefje, dan kun je een paar post-its op je scherm plakken.
Controleer de techniek
Begin het gesprek met te vragen of je goed zichtbaar en verstaanbaar bent.
Maak contact
Wees je bewust van hoe je praat. Herinner je hoe je dit hebt getest en wat het beste overkwam. Maak echt contact met je gesprekspartners: praat rustig en bedachtzaam zonder je spontaniteit te verliezen. En let op of je verhaal overkomt. Knik af en toe rustig of hum, om te laten merken dat je je gesprekspartner begrijpt. Pas op dat je niet als een nerveuze ja-knikker overkomt. Kijk vriendelijk, glimlach af en toe.
Doe het met aandacht
Richt je aandacht volledig op het gesprek. Ga geen mails tussendoor checken en grijp niet naar je telefoon. Leg alles aan de kant wat je af kan leiden. Ga je toch andere dingen doen, dan zul je een afwezige indruk maken.
Na het gesprek
Rond af
Rond het gesprek af door te bedanken voor het gesprek en te vragen naar de vervolgprocedure. Zorg dat je weet waar je aan toe bent voor je het gesprek afsluit. Het komt heel onprofessioneel over als je dat achteraf via de mail nog gaat doen.
Sluit alles af
Wees er heel zeker van dat je gesprek is afgelopen en de camera uit is voor je gekke dingen gaat roepen of doen.
WEES een Skypekanjer
Als je alle tips opvolgt is er geen reden tegen een een sollicitatiegesprek via Skype op te zien. Een paar keer oefenen helpt je ook om deze tips op een natuurlijke en ongedwongen manier toe te passen.