Aan de hand van Figuurreeksen wordt er getest hoe goed je logisch en abstract kunt redeneren. Net zoals bij elke andere capaciteitentest is het belangrijk om figuurreeksen goed te oefenen. Figuurreeksen oefenen zorgt ervoor dat je een test sneller kunt oplossen en een hogere score kunt behalen. Het behalen van een hogere score betekent meer kans op die felbegeerde baan.
Wat zijn figuurreeksen?
Figuurreeksen bestaan uit een reeks figuren die samen een patroon vormen (zie de afbeelding hieronder). Van deze reeks figuren is het laatste figuur onbekend. Het doel van de test is om de reeks af te maken door het laatste figuur te kiezen uit een aantal opties. Het missende figuur is te vinden door het volgen van het patroon. Figuurreeksen testen het abstract en analytische redeneringsvermogen.
Waarom moet ik figuurreeksen oefenen?
Door het oefenen van figuurreeksen wen je aan de verschillende soorten opgaven en kan je de stof eigen maken. Figuurreeksen kunnen aan het begin lastig te maken zijn, maar door te oefenen gaat het oplossen van de vragen steeds gemakkelijker. Dit kost echter wel tijd, zorg dus dat je jezelf de tijd gunt om het te leren. Figuurreeksen oefenen is ook goed voor je zelfvertrouwen. Je hoeft niet zenuwachtig te zijn voor de test, omdat je al weet wat er van je wordt verwacht. Het is fijn om ontspannen aan je test te beginnen, zo kan je je namelijk voor 100 % inzetten en een mooie score behalen.
Hoe kan ik figuurreeksen oefenen?
Figuurreeksen oefenen is dus belangrijk, omdat een goede voorbereiding leidt tot meer zelfvertrouwen en een beter resultaat. Zo heb je dus grotere kansen om die felbegeerde baan of stage te krijgen. Oya-training biedt gratis testen aan voor het oefenen van figuurreeksen. Hiermee leer je de basis goed beheersen.
Wil je nog meer figuurreeksen oefenen? Klik hier voor een uitgebreid oefenpakket.
Tips voor het oefenen van figuurreeksen
Tip 1: Kijk niet naar de antwoordmogelijkheden
Tijdens het maken van een figuurreeksentest is het belangrijk dat je eerst zelf probeert te redeneren wat het antwoord zou kunnen zijn. Door gelijk te kijken naar de antwoordmogelijkheden is de kans groot dat je je hier te veel door laat sturen. Pas als je er helemaal niet uitkomt kun je kijken of de antwoorden je op ideeën brengen, maar over het algemeen is het sneller en betrouwbaarder om zelf logisch te redeneren.
Tip 2: Oefen niet te veel in een keer
Wanneer je figuurreeksen gaat oefenen, is het niet verstandig om alle oefenopgaven in een keer te maken. Het is beter om een aantal korte sessies te verdelen over de dag, zodat de informatie beter blijft hangen. Het is handig om voor jezelf een soort planning te maken. Zorg er wel voor dat je planning ruim genoeg is, omdat je soms extra tijd nodig hebt voor het oefenen. Daarnaast is er met een ruime planning ruimte voor een pauze tussendoor. Het blijkt namelijk dat je informatie het beste onthoudt in het begin van een oefensessie en aan het einde van deze oefensessie. Midden in de sessie is je concentratie veel lager, waardoor je informatie minder goed zult onthouden. Door het nemen van pauzes verhoog je je concentratie. Tijdens de pauze kan je even ontspannen, waardoor je daarna weer goed aan de slag kunt gaan. Benut de pauzes verstandig door even een frisse neus te halen en wat te drinken.
Tip 3: Kijk goed naar de figuren
Bij het oefenen van figuurreeksen is het heel erg belangrijk dat je goed kijkt. Elk detail is belangrijk, dus kritisch en secuur kijken is een voorwaarde om de opgaven goed op te kunnen lossen. Let tijdens het oplossen van figuurreeksen goed op de volgende punten:
- Verandert de vorm van de figuur of blijft deze gelijk in de volgende plaatjes? Als er meer dan één figuur te zien is, blijven de vormen allemaal gelijk of is er één die constant verandert?
- Blijft het aantal figuren gelijk in de volgende plaatjes? Wordt het aantal meer of minder, of zit er een ander wisselend patroon in?
- Verandert het figuur van plaats? Verandert misschien alleen één bepaald deel van een figuur van plaats? Kijk ook naar hoe de figuren verschuiven: met de klok mee, tegen de klok in, naar de tegenovergestelde hoek, naar de hoek ernaast.
- Blijft de kleur van de figuur/figuren gelijk of verandert die in de volgende plaatjes? Verandert er maar één figuur steeds van kleur? Is één figuur constant dezelfde kleur?
- Zijn er opvallende lijnen in het plaatje? Zo ja, veranderen deze? Als er zowel lijnen als figuren in het plaatje te vinden zijn, is er dan een patroon te vinden tussen de verandering in lijnen ten opzichte van eventuele veranderingen bij de figuren?
Tip 4: Wees niet bang om een vraag over te slaan als je het antwoord niet weet
Weet je het antwoord op een vraag niet? Sla deze dan over. Het is zonde van je tijd om hier te lang bij stil te staan. Het is beter om door te gaan naar een andere opgave wanneer een opgave te moeilijk is. Vul wel altijd een antwoord in; laat de vraag niet open. Sommige testen bieden de mogelijkheid om aan het einde van de test je antwoorden nog eens na te lopen. Wees wel kritisch met corrigeren en, pas je antwoord alleen aan als je hier echt zeker van bent. Je eerste ingeving is namelijk vaak de juiste.
Waarom oefenen bij Oya-training?
Wie zich voor moet bereiden op een assessment kan hiervoor aankloppen bij Oya-training.nl. Hier vind je legio capaciteitentesten die relevant zijn voor jouw assessment. Het doel van onze testen is om een echte test na te bootsen. Zo worden de testen onder tijdsdruk gemaakt en wordt er ook op dezelfde manier beoordeeld als bij een echt assessment.
Als je een test koopt kun je hiermee een maand lang oefenen. Dat kun je doen op elk moment en op elke plek die jij wilt.
Door veel testen te maken en de resultaten te vergelijken, kun je snel zien in welke onderdelen je uitblinkt of waar je nog extra voor kunt oefenen. Dit kun je makkelijk terugvinden in de scores die je na elke test krijgt.
Je kunt ook eerst onze gratis testen bekijken om gratis te oefenen en de kwaliteit van onze testen te beoordelen.