Er bestaat een grote kans dat er tijdens een assessment, bijvoorbeeld tijdens het interview, aan jou gevraagd wordt om te vertellen wat jouw mindere eigenschappen zijn. Dit is een vraag waar je hoogstwaarschijnlijk niet naar uit kijkt en waar je op dat moment erg zenuwachtig van kan worden. Je wilt je tijdens een assessment van je beste kant laten zien, maar dat wil niet zeggen dat je jouw slechte eigenschappen niet mag noemen. Sterker nog, het durven bespreken van jouw slechte eigenschappen toont een grote mate van zelfkennis en -inzicht! Maar hoe benoem je deze slechte eigenschappen op een goede manier? Je leest het hieronder.
Draai er niet omheen.
‘Noem eens een aantal van jouw wat mindere eigenschappen.’ Het is en blijft een vervelende vraag. Maar, draai er niet omheen! Als jij op deze vraag antwoord probeert te geven door te liegen, er om heen te draaien, of je antwoord zo te vervormen dat je het uiteindelijk toch over jouw positieve eigenschappen hebt, kan dat bij degene die jouw beoordeelt vaak in het verkeerde keelgat schieten. Het kunnen benoemen van jouw slechte eigenschappen laat de beoordelaar zien dat je niet bang bent om toe te geven dat je een wat mindere kant hebt (zoals iedereen) en dat is juist weer positief!
Wees specifiek.
Net zoals dat jouw positieve eigenschappen persoonlijk zijn, geldt dit ook voor jouw negatieve eigenschappen. Probeer eigenschappen die door bijna iedereen genoemd worden -zoals ‘perfectionistisch zijn’ of ’teveel hooi op je vork nemen’ – te vermijden, tenzij deze echt voor jouw gelden. Om blijk te geven van zelfkennis werkt het beter om eigenschappen te nomen die echt op jou van toepassing zijn. Probeer de opmerking ‘Het is lastig om zoiets over jezelf te zeggen’ al helemaal te vermijden. Ga in plaats daarvan als voorbereiding op je assessment jouw eigenschappen bij langs, zowel goed als slecht. Zo heb je tijdens je assessment een lijstje in je hoofd wat relevant is voor jou en hoef je niet te improviseren.
Denk aan je formulering.
Je kunt je slechte eigenschappen al heel anders laten klinken wanneer je ze formuleert als verbeterpunten. ‘Ik wil graag leren om beter op details te letten’ klinkt al heel anders dan ‘ik ben niet zo nauwkeurig’. Nog een voordeel van het formuleren van jouw slechte eigenschappen als verbeterpunten is, dat het aan de beoordelaar laat zien dat je wilt leren! In plaats van een ’tsja, zo ben ik nou eenmaal’, neem je hiermee een actieve houding aan, wat ook weer een positief beeld geeft.
Meer weten over hoe je bij een sollicitatie omgaat met je minder goede eigenschappen? Lees dan de blog ‘Bluf jij je met sociaal wenselijke antwoorden door je sollicitatie heen?‘