Van de negatieve verhalen die over assessments de ronde doen, gaat een groot deel over de rollenspellen: ‘De acteur in werkte me tegen en was niet voor rede vatbaar’. Of: ‘De acteur werd emotioneel en reageerde totaal niet realistisch’. Hoe komt dat? En hoe kun je je daarop voorbereiden?
De acteur is er om je te helpen
Een acteur krijgt van te voren specifieke instructies over de inhoud van de rol die hij of zij moet spelen, maar ook over welke competenties er in het rollenspel worden onderzocht. Meestal zijn dat er drie tot vier. De acteur is erin getraind om tijdens het rollenspel jou verschillende gelegenheden te geven om die competenties te laten zien. Hij of zij geeft je een soort hints om (meer van) de gevraagde competentie te laten zien. Bijvoorbeeld:
- ‘Ik snap niet hoe je dit voor je ziet’ = je hebt
het nog niet duidelijk uitgelegd (competentie mondelinge communicatie) - ‘Ik denk daar heel anders over’ = je hebt me nog
niet overtuigd (competentie overtuigingskracht) - ‘Dit is niet het enige, er zijn nog meer dingen
belangrijk’ = je hebt me nog te weinig
vragen gesteld en mist nog informatie (competentie probleemanalyse)
De acteur doet dus niet mysterieus of moeilijk om jou te laten struikelen tijdens het rollenspel, maar om het gedrag dat hoort bij de gevraagde competenties ‘op te roepen’. Als je goed luistert en je hier bewust van bent, kun je daar je als deelnemer je voordeel mee doen.
Voorbereiding op het rollenspel
In tegenstelling tot het oefenen van de capaciteitentests, is het een stuk lastiger om online oefenmateriaal te vinden voor de rollenspellen. Het ontwikkelen van een goed rollenspel is tijdrovend en instructies worden daarom niet zomaar gedeeld. Daarnaast is er nog het probleem van het vinden van een goede ‘tegenspeler’ om te oefenen. Je partner of een vriend(-in) is hier echt minder bedreven in dan een professional. Als je je wilt voorbereiden heeft het zeker zin om een goed assessmentboek te lezen waarin meer wordt uitgelegd over rollenspellen. En als je echt graag wilt oefenen, om van te voren al feedback te krijgen of om de ergste zenuwen kwijt te raken, dan kun je terecht bij een assessmentcoach.