Tijdsdruk tijdens de capaciteitentest: hoe ga je er het best mee om?
Veel mensen ervaren de tijdsdruk die hoort bij de capaciteitentests als het vervelendst. Herken je dat? Om goed onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende niveaus van intelligentie is een tijdslimiet helaas wel nodig. Buiten de vraag of je het goede antwoord weet, zegt ook de snelheid waarmee je lastige vraagstukken oplost iets over jouw intellectuele niveau.
Het is dus van belang dat je goed met deze tijdsdruk om leert gaan en je er niet door onderuit laat halen. Daarbij helpen de volgende tips:
- Lees de instructies goed door. Bij het lezen van de instructies loopt de tijd nog niet. Begin dus pas met het maken van de eerste opgave als je zeker weet dat je de instructies goed begrepen hebt. Lees je de instructies te gehaast, dan is de kans groot dat je tijdens het maken van de test tijd verliest doordat je nog moet uitvinden wat precies de bedoeling is.
- Bij de instructie krijg je het aantal opgaven en de beschikbare tijd te zien. Je kunt dan uitrekenen hoeveel tijd per opgave beschikbaar is, zodat je een richtlijn hebt voor jezelf (meestal zo’n 30-90 seconden per vraag, afhankelijk van het type test). Het maakt verschil of je tijd per vraag krijgt, of tijd voor de hele test (en dus over sommige opgaven langer kunt doen). Lees dit goed na in de instructies!
- Bedenk dat de meeste intelligentietests zo gemaakt zijn, dat de meeste mensen niet alle opgaven afkrijgen. Het geeft niet als je met sommige opgaven iets langer bezig bent: de test hoeft niet af. Maar let op: dit geldt niet voor alle tests. Als je alle opgaven binnen de beschikbare tijd moet afronden, staat dit vermeld in de instructies.
- Bekijk elke nieuwe opgave als een nieuwe kans: neem een leeg velletje kladpapier voor je en concentreer je op de nieuwe opgave. Wat geweest is, is geweest. Zo voorkom je dat je in je hoofd met de verkeerde dingen bezig bent en hierdoor fouten maakt.
Loopt de stress toch op? Neem dan een korte pauze. Neem even een slok water, kijk even uit het raam, haal een paar keer diep adem. Beter een paar goede antwoorden minder doordat je een korte pauze neemt, dan heel veel foute antwoorden door de stress. En mocht je het gevoel hebben dat de stress zo veel impact op je heeft dat je bang bent dat je je assessment niet gaat halen, dan kan assessmentcoaching je helpen. Neem contact op met de coaches van onze partner assessmentcoaching.nl voor meer informatie of het inplannen van een coachingssessie.