Ode aan de introversie
Extraversie werd lange tijd gezien als heel belangrijk om succesvol te zijn. In je werk moet je namelijk veel overleggen en samenwerken. Als je daar geen energie van krijgt is je baan een uitputtingsslag. En ‘jezelf verkopen’, populair en zichtbaar zijn, spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol als je steun nodig hebt van een groot publiek.
Voor introverte mensen kosten dit soort dingen veel energie. Zij laden op van in hun eentje nadenken. Ze zijn dan op hun best en heel productief. Dat is misschien niet handig als je een publieksverkiezing wilt winnen, maar wel als je een probleem wilt oplossen wat veel geconcentreerd denkwerk vraagt.
Introverte mensen hebben waardevolle karaktereigenschappen en talenten. Net als extraverten. Ze komen daardoor tot hun recht in verschillende situaties. Het ene type is daarom niet waardevoller of succesvoller dan het andere type.
Wat is introvert en extravert?
Het verschil tussen introversie en extraversie zit in de focus en energie: richt je je op de buitenwereld of op je eigen binnenwereld?
Het verschil zit ook in hoe hersenen reageren op prikkels. Hersenen van extraverte personen reageren sterk op beloningen, die van introverten op het doordenken van dingen (plannen, problemen oplossen).
Extraverten zijn voortdurend op zoek naar prikkels van buitenaf; krijgen ze die niet, dan vinden ze het leven al snel saai. Introverten ervaren vanuit zichzelf al veel prikkels, ze hebben een rijk innerlijk leven en hebben daardoor niet zoveel externe prikkels nodig.
Wat is het probleem van introverte mensen?
Als introverte en extraverte mensen ieder op hun eigen plek tot hun recht komen, waarom is dit dan zo’n thema? Omdat je jezelf eerst moet presenteren voor je op die plek zit. En daar zijn introverte mensen niet altijd zo goed in. Of, anders gezegd: de eigenschappen die we tegenwoordig erg waarderen (zoals jovialiteit, je gemakkelijk presenteren aan een groep mensen die je niet kent, met flair op een podium staan) zijn meestal niet de sterkste kant van introverten.
Een ander probleem is dat er veel misverstanden zijn over introverte mensen. Daardoor ontstaan er vooroordelen die maken dat we de sterke kanten van introverte personen niet meer zo duidelijk zien.
Een aantal misverstanden over introverte mensen zijn:
- Introverte mensen zijn voor veel banen niet zo geschikt. Het gaat er niet om dat je als introvert niet geschikt bent. Het probleem is dat je je geschiktheid niet zo goed kunt overbrengen in situaties waarin je jezelf ‘indrukwekkend’ moet presenteren.
- Introverte mensen zijn niet sociaal. Een introvert kan net zo makkelijk met andere mensen omgaan als een extravert. Het feit dat een introvert vaak de voorkeur geeft aan 1-op-1 contacten in plaats van grote groepen betekent niet dat een introvert geen plezier beleeft aan die contacten.
- Je bent òf introvert òf extravert. Niemand is of helemaal introvert of helemaal extravert. Iedereen bevindt zich ergens op de schaal tussen uitgesproken introvert en uitgesproken extravert. En niemand is altijd en in elke situatie even introvert of extravert. Ook kan dit veranderen naarmate je ouder wordt.
- Introverte mensen hebben niet zoveel zelfvertrouwen. Een introvert kan heel zeker zijn over zichzelf, ook als hij of zij niet het hoogste woord heeft. En omgekeerd: als een extraverte persoon druk staat te praten, wil dat niet zeggen dat hij of zij zo zelfverzekerd is. Misschien is deze persoon zo druk om onzekerheid te overschreeuwen?
Sterke kanten van introverte mensen
Ben je introvert en ga je binnenkort op sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd, je bent een aanwinst voor het bedrijf! Van introverte mensen wordt ten onrechte wel gedacht dat ze minder goed presteren Maar het tegendeel is waar.
Sterke kanten van introverte personen zijn:
- kunnen plannen;
- probleemoplossend vermogen;
- denken voor je spreekt;
- goed kunnen luisteren;
- geconcentreerd kunnen werken en daardoor productief zijn.
Sollicitatietips voor introverte kandidaten
Zie jij jezelf als introvert, houd daar dan rekening mee als je een sollicitatiegesprek hebt. De volgende tips kunnen je helpen je om je sollicitatie tot een succes te maken:
- Benoem jouw sterke kanten die een pluspunt zijn voor de baan waar je naar solliciteert.
- Oefen je sollicitatiegesprek zodat je makkelijk uit je woorden komt.
- Wees je bewust van je lichaamshouding en zorg ervoor dat je daarmee zelfvertrouwen uitstraalt. Ontdek meer over het effect van non-verbale communicatie.
- Bereid je inhoudelijk goed voor op je gesprek; laat dit tijdens het sollicitatiegesprek merken door relevante vragen te stellen over het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert.
- Krijg je een vraag waar je niet zo snel een antwoord op weet? Blijf dan niet zwijgend je gesprekspartners aankijken. Zeg gewoon dat je even moet nadenken over die vraag omdat je die niet had verwacht, of omdat je een goed antwoord wilt geven.