Analogieën
Met Analogieën test je je verbale intelligentie: hoe goed zie jij relaties tussen woorden?
Het is geen taaltest, al helpt het wel als je een goed taalgevoel en een grote woordenschat hebt.
Een test bestaat meestal uit 30 tot 40 opgaven.
Vooral bij analogieën is het belangrijk om steeds te blijven oefenen. Daarmee ontwikkel je namelijk je gevoel voor de verschillende soorten relaties die gebruikt worden in deze testen.
Wat is een analogie?
Een analogie is een relatie tussen woorden. Of anders gezegd: hoe verhouden de woorden zich tot elkaar? In de test moet jij die relatie (of: verhouding) gaan ontdekken. Als je de relatie hebt ontdekt weet je ook hoe je de oplossing kunt vinden.
Verhoudingen tussen woorden kun je een beetje vergelijken met rekensommen. Het kan je bij deze testen soms helpen om er een rekensom van te maken.
Voorbeelden van Analogieën
Voorbeeld 1: deel – geheel
Bos staat tot boom als kudde staat tot geit.
Voorbeeld 2: kruisen
Bij deze opgaven kun je woorden omwisselen of kruisen. Na het kruisen krijg je een andere analogie of verhouding, maar het is nog steeds logisch.
Stuur staat tot fiets als roer staat tot boot.
Door te kruisen, krijg je de volgende analogie:
Stuur staat tot roer als fiets staat tot boot.
Aan de linkerkant staan nu de stuurmiddelen en aan de rechterkant de vervoermiddelen. Bij zo’n kruising is het lastiger om de oplossing te vinden. Wanneer je nit snel de relatie ontdekt, kijk dan of je een kruising ziet.
Relaties die gebruikt worden bij analogieën
Tegenstellingen
Heet-koud; klein-groot; oud-nieuw; snel-langzaam.
Gradaties
Groter dan; kleiner dan; toename en afname; langer-korter; dikker-dunner; van weinig naar veel.
Deel/geheel
Bij deze relaties helpt het als je voor jezelf zinnen gebruikt om de vraag op te lossen (‘oplossingszinnen’). Bijvoorbeeld: ‘xx is een onderdeel van yy’ of ‘AA hoort bij BB’.
Synoniemen
Een andere term voor hetzelfde woord. Een grote woordenschat kan je vooral bij deze relaties erg helpen. Als je een woord niet kent dan is het namelijk erg lastig om de juiste relatie te achterhalen. Zoek daarom voortaan de betekenis op van woorden die je niet kent, ook al begrijp je ze ongeveer uit de context.
Functies
Wordt gebruikt door; wordt gemaakt door; wordt vervaardigd in; heeft als taak/ doel om.
Eigenschappen/kenmerken
De meest gebruikte zijn: hard-zacht; rond-vierkant; goed-slecht; glad-ruw; waardevol-goedkoop; massief-hol; scherp-bot.
Causale relaties
Wordt veroorzaakt door; is het gevolg van; leidt tot; is ontstaan uit.
Tips voor het oplossen van Analogieën
De oplossingszin
Gebruik een oplossingszin om de relatie te ontdekken. Bijvoorbeeld: ‘Zoals een schilder met een kwast een doek schildert, zo gebruikt een timmerman een hamer’.
Vermijd associatief redeneren
Hoe verleidelijk het ook is om woorden te koppelen die in het dagelijks leven goed bij elkaar passen (appel en sap), het gaat om de relatie tussen woorden.
Vergeet de kruising niet
Een gekruiste analogie is lastig te ontdekken omdat de relaties niet makkelijk te herkennen zijn. Ook helpt hierbij de oplossingszin niet.
Maak gebruik van de grammatica
Als je links en rechts dezelfde relatie moet vinden, kijk dan ook eens naar de grammatica. Vaak worden bij een analogie werkwoorden en zelfstandige naamwoorden gebruikt.
Zorg dat je alle relaties kent
Behalve de relaties die op deze pagina genoemd zijn, zijn er nog meer. Leer ze allemaal uit je hoofd. Schrijf ze op en leg ze op je bureau. Hoe sneller je de relaties ziet, des te beter. Zo houd je meer tijd over voor de moeilijkste analogieën.
Verander je perspectief
Doordat de analogie als een zin wordt weer gegeven gaat je brein er al snel heel creatief een logische zin van maken. Hierdoor verlies je uit het oog dat het alleen om de relatie tussen woorden gaat. Kijk daarom vanuit een ander perspectief naar de zin.
Oefening baart kunst!
Bij elke capaciteitentest is het verhogen van je snelheid essentieel om een hogere score te halen. Als je minder tijd kwijt bent aan de standaard relaties tussen woorden, dan heb je meer tijd om de lastige opgaven te beantwoorden. Het is daarom erg belangrijk om te oefenen.
Als je oefent kan je score hoger worden. Jouw jouw kans op het krijgen van die felbegeerde baan wordt daarmee ook groter.
Oefen zoveel als je kunt. Dan kun je je opgaven sneller en efficiënter oplossen en krijg je een hogere score.
✓ Je krijgt direct online toegang tot de testen.
✓ Niet tevreden? Geld terug!
OYA-training is een onderdeel van 123test. Koop dit pakket op 123test en ontvang gratis het E-book ‘Assessmentgeheimen ontsluierd’ t.w.v. € 9,95.
Omdat analogieën je verbale intelligentie meten, word je hier ook beter in als je andere verbale testen oefent.
Train daarom ook eens de volgende testen: Verbaal redeneren, Woordbeeld, Taalgebruik, Watson-Glaser, Syllogismen en Diagrammen. Wij hebben voor deze testen pakketten met oefenvragen:
Ook hier geldt:
✓ Je krijgt direct online toegang tot de testen.
✓ Niet tevreden? Geld terug!