Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

Kubussen

Met de kubussen subtest wordt jouw ruimtelijk inzicht gemeten. Je kunt met verschillende kubussen subtesten in aanraking komen. De meest gebruikte varianten zijn: kubussen open vouwen, kubussen dicht vouwen en kubussen draaien/kantelen.

Wil je kubussen oefenen? Dat kan hier! 

  • Kubussen open vouwen: Bij deze variant krijg je bij de vraag een dichte voorbeeld kubus te zien met een aantal antwoord opties in de vorm van opengevouwen kubussen, waarvan er maar één overeen komt met het dichte voorbeeld. Aan jou de taak op de goede open kubus te kiezen.
  • Kubussen dicht vouwen: Deze variant is precies het omgekeerde van de vorige variant. Hierbij krijg je bij de vraag op een open voorbeeld kubus te zien met een aantal antwoord opties in de vorm van dichtgevouwen kubussen, waarvan er maar één overeenkomt met het open voorbeeld. Aan jou weer de taak om de goede dichte kubus te kiezen.
  • Kubussen kantelen en draaien: Bij deze variant krijg je een dichte voorbeeld kubus te zien, met een aantal antwoord mogelijkheden ook in de vorm van dichte kubussen. Eén van deze antwoordmogelijkheden is een gedraaide of gekantelde versie van de voorbeeld kubus. Aan jou is de taak om de voorbeeld kubus in je hoofd zo te draaien of te kantelen dat hij overeen komt met één van de antwoord mogelijkheden. De antwoorden lijken vaak op elkaar, waardoor je vaak kunt gaan twijfelen. Als jij denkt dat twee antwoordmogelijkheden allebei goed kunnen zijn, is er iets verkeerd gegaan bij het kantelen! Denk goed na waar elk vlak terecht komt wanneer je de kubus in je hoofd draait.

 

Voorbeeldopgaven

Om je een idee te geven van hoe een kubus opgave er uit kan zien, volgen hier een aantal voorbeeldopgaven van de variant ‘kubussen dicht vouwen’.

 

Het goede antwoord bij deze opgave is A. Wanneer je de kubus dichtvouwt raakt het kleine roze vierkantje het blauwe vlak in de rechteronderhoek.

 

Het goede antwoord bij deze opgave is A. Draai het uitgevouwen figuur een kwartslag naar links. De blauwe rechthoek zit dan boven en is vrij van de smallere paarse driehoek.

 

Het goede antwoord bij deze laatste voorbeeldopgave is ook weer optie A. Draai het uitgevouwen figuur om. Dan grenst de kleine driehoek aan de zeshoekige ster aan de bovenkant en aan de rechterkant aan de 10-hoekige ster

 

Tips voor het oplossen van kubussen opgaven

  • Oefen oefen oefen! Zo raak je bekend met de verschillende opgaven die je kunt krijgen en vorm je voor jezelf een strategie. Kom jij vaker tot het antwoord door te kijken en te vergelijken met de antwoord opties, of werkt het voor jou beter om de kubus eerst compleet in je hoofd uit te vouwen? Door veel opgaven te maken merk je welke werkwijze het best bij jou past en kun je sneller en zelfverzekerder door de opgaven heen.
  • Zet jezelf niet vast. Kom je echt niet uit een opgave? Waag dan een goede gok en ga door naar de volgende. Als je te lang bij dezelfde kubus blijft hangen ga je jezelf blind staren op het figuur en wordt de kans juist kleiner dat je er uit komt. Daarnaast sta je op tijd tijdens een capaciteitentest en deze tijd kun je veel beter gebruiken om de volgende kubus opgaven te maken. Wanneer je een gok waagt en doorgaat naar de volgende, krijg je een nieuwe kubus te zien wat voor jouw brein een impuls is om jouw oplosstrategie op een nieuw figuur toe te passen. Wedden dat je daar wel uit komt?
  • Volg je intuïtie. Wanneer je je herinnert dat er maar één antwoord goed is, ga niet onnodig twijfelen als jij denkt dat je het goede antwoord gevonden hebt. Tenzij je dit bij twee antwoordmogelijkheden hebt, is het antwoord waarvan jij denkt dat het overeenkomt ook vaak het goede antwoord! Ga vervolgens niet onnodig lang bij de andere antwoordmogelijkheden stil staan om jezelf aan het twijfelen te brengen over kleine details.

Oefening baart kunst!

Het is erg belangrijk om te oefenen voor een capaciteitentest. Wanneer je niet oefent kan je score lager uitvallen en dit verlaagt vaak jouw kans op het krijgen van die felbegeerde baan! Door te oefenen kun je opgaven sneller en efficiënter oplossen, waardoor jouw score omhoog gaat.

Ga direct aan de slag met oefeningen voor kubussen en vele andere subtesten op:
 https://oya-training.nl/inloggen/