Numeriek inzicht
Bij je assessment zitten bijna altijd Numerieke testen, ook als je functie weinig met getallen te maken heeft. Dit komt omdat je toekomstige werkgever inzicht wil krijgen in alle onderdelen van jouw intelligentie (abstract, verbaal en numeriek). Wel is het zo dat voor bijvoorbeeld een juridische functie je score op numeriek inzicht minder zwaar weegt. Toch is voor elke functie deze test belangrijk. Wanneer werkgevers de luxe hebben om streng te selecteren, laten ze soms alleen kandidaten door die op alle onderdelen bovengemiddeld scoren. Het is dus erg belangrijk om je rekenvaardigheid op te halen zodat je gevoel voor cijfers groeit.
Hoe ziet een numerieke test eruit?
Bij de testen voor numeriek inzicht krijg je tabellen of grafieken voorgeschoteld. Om de vraag te beantwoorden moet je informatie uit die tabellen of grafieken halen.
- Soms kun je het antwoord direct aflezen uit de tabellen of grafieken.
- Soms moet je eerst één of meer berekeningen uitvoeren voordat je jouw antwoord kunt geven.
Alle vragen hebben maar één goed antwoord. Maar let op: soms is het antwoord niet te bepalen als de gegevens niet toereikend zijn. Realiseer je bij het maken van de opgaven het volgende:
- De informatie in de tabellen en grafieken is fictief.
- Het gaat er alleen om of je de gegeven informatie goed verwerkt en of je de benodigde berekeningen kunt maken.
Laat je dus niet in de war brengen doordat een antwoord niet logisch of realistisch is. In een opgave kan het goede antwoord best zijn dat apen intelligenter zijn dan mensen. Het gaat om je inzicht in cijfers.
Voorbeeld van een numerieke test
In deze opgave zie je een tabel met een titel. De titel is erg belangrijk omdat hier precies staat wat je in de tabel kunt zien. Dankzij de titel weet je dus ook welke conclusie je wel of niet mag trekken. De vraag is: Bij welk land is de procentuele toename van de vraag naar frisdranken het grootst wanneer 2013 vergeleken wordt met 2009? Elke opgave begint met goed lezen. Wat willen ze precies weten? In dit geval gaat het om de grootste procentuele stijging over 2009 en 2013 binnen één land. Wat er in de tussenliggende jaren gebeurt is hier dus niet relevant.
- A. Duitsland
- B. Frankrijk
- C. Nederland
- D. Spanje
Om deze opgave te maken moet je het rekenen naar procenten dus opfrissen. Gebruik een rekenmachine en kladpapier. Het juiste antwoord is C,. Nederland. Frankrijk valt direct af, want zowel in 2009 als in 2013 is de vraag naar frisdrank exact hetzelfde; er was geen stijging. In Spanje is wel een stijging te zien van 25.000 liter en in Duitsland is er zelfs een stijging van 100.000 liter te zien. Nederland heeft weliswaar een stijging van 15.000 liter, maar dit is relatief gezien wel de grootste toename, namelijk ongeveer 23%. Op het eerste gezicht kiezen veel mensen voor Duitsland, omdat hier de absolute vraag naar frisdranken het grootst is. Maar omdat er al een grote vraag is (in 2009 al 600.000 liter) is de procentuele stijging veel kleiner dan in Nederland, namelijk maar zo’n 14%. Ken je de formule nog? (nieuw- oud)/ oud * 100
Tips voor het oplossen van Numerieke testen
- Lees goed wat er precies gevraagd wordt en ga dan pas rekenen! Oefen dus ook onze rekenopgaven.
- Besteed niet te veel tijd aan één vraag als je geen idee hebt hoe je tot het antwoord moet komen.
- Zorg dat je de tafels van 1 tot 15 uit je hoofd kent; hierdoor zal je sneller gevoel krijgen voor het juiste antwoord.
- Herhaal basiswiskunde zoals het rekenen met procenten.
- Raak vertrouwd met je rekenmachine zodat je sneller kunt werken.
- Check elke keer of je ook echt antwoord geeft op wat er precies wordt gevraagd.
- Probeer zelf een numerieke test te bedenken, daardoor vergroot je je inzicht in dit soort testen.
- Wanneer je een grafiek te zien krijgt, kijk dan goed naar de x- en de y-as zodat je weet wat je op de grafiek staat.
- De titel van grafieken of tabellen is belangrijk om snelheidsfouten te voorkomen.
- Houd je bij het trekken van conclusies altijd aan de informatie die in de opgave gegeven wordt.
- Streep antwoorden weg als je deze antwoorden kunt uitsluiten.
- Blijf rustig als de vraag je in eerste instantie niet helder is. Lees het nog een keer en vat de vraag voor jezelf samen.
- Google op de termen absoluut en relatief, want ze worden veel gebruikt bij deze opgaven.
- Bereken vooraf hoeveel tijd je hebt per opgave.
- Een correct antwoord hoeft niet altijd overeen te komen met de werkelijkheid.
- Bekijk elke opgave als een uitdagende puzzel in plaats van iets waar je toch nooit uit komt.
- Kijk bij complexe grafieken ook naar de algehele trend.
- Wanneer je nog maar weinig tijd hebt, kies dan voor een beredeneerde gok in plaats van geen antwoord te geven.
Oefening baart kunst!
Het is erg belangrijk om te oefenen voor een capaciteitentest.
Als je oefent kan je score hoger worden. Jouw jouw kans op het krijgen van die felbegeerde baan wordt daarmee ook groter.
Oefen zoveel als je kunt. Dan kun je je opgaven sneller en efficiënter oplossen en krijg je een hogere score.
Ga direct aan de slag met numeriek inzicht:
✓ Je krijgt direct online toegang tot de testen.
✓ Niet tevreden? Geld terug!
OYA-training is een onderdeel van 123test. Koop dit pakket op 123test en ontvang gratis het E-book ‘Assessmentgeheimen ontsluierd’ t.w.v. € 9,95.
Omdat numeriek inzicht je numerieke intelligentie meet, word je hier ook beter in als je andere numerieke testen oefent.
Train daarom ook eens de volgende testen: Cijferreeksen, Rekenen en Redactiesommen. Wij hebben voor deze testen pakketten met oefenvragen:
Ook hier geldt:
✓ Je krijgt direct online toegang tot de testen.
✓ Niet tevreden? Geld terug!
OYA-training is een onderdeel van 123test. Koop dit pakket op 123test en ontvang gratis het E-book ‘Assessmentgeheimen ontsluierd’ t.w.v. € 9,95.