Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

Redactiesommen

Bij de redactiesommen subtest krijg je reken opgaven in de vorm van een verhaaltje. Daarom worden redactiesommen ook wel verhaalsommen of contextopgaven genoemd. Door redactiesommen opgaven worden jouw rekenvaardigheid en vermogen tot het filteren van relevante informatie getest. Door het oefenen van redactiesommen wordt je bekender met de structuur die de verhaaltjes vaak hebben en wordt je sneller in het filteren van de informatie die je nodig hebt om de opgave op te lossen. Bij het maken van redactiesommen mag je een rekenmachine gebruiken.

Voorbeeld

Om je bekend te maken met de redactiesommen verhaaltjes volgen hieronder een aantal voorbeeld opgaven. Probeer de opgaven eerst zelf op te lossen voordat je naar het antwoord en de uitleg onder de opgave kijkt.

 

Tim verrast zijn vriendin door de woonkamer te stofzuigen. De kamer is 10 bij 6 meter. Gelukkig hoeft hij onder de bank en tafel van elk 2 bij 1 meter niet te stofzuigen, net als de keuken die qua oppervlak negen keer zo groot is als de bank. Verder hoeft hij onder drie kasten van 5 bij 10 decimeter niet te stofzuigen. Hoeveel vierkante meter moet Tim stofzuigen?
50,5   36,5   37,5   38,6

 

Het goede antwoord bij deze opgave is 36,5. De kamer is 10 x 6 = 60 vierkante meter groot. De bank en tafel zijn  1 x 2 = 2 vierkante meter, dus samen 4. De keuken heeft negen keer het oppervlak van de bank en is dus 9 x 1×2 = 18 vierkante meter groot. De drie kasten zijn 0,5 bij 1 meter, dus 0,5 x 1 = 0,5 vierkante meter per kast, dus samen 1,5.
Tim moet uiteindelijk 60 – 4 – 18 – 1,5 = 36,5 vierkante meter stofzuigen.

 

Harold maakt een bergwandeling. Hij loopt bij de steile kant omhoog en doet daar 3 uur over, en gaat bij de minder steile kant naar beneden. De minder steile kant is twee keer zo lang, maar daar kan Harold anderhalf keer sneller lopen dan omhoog. De steile kant is 6,3 kilometer lang. Hoeveel uur doet Harold over de hele wandeling?
7   6   5   4,33

 

Het goede antwoord bij deze opgave is 7 uur. De steile kant loopt Harold met 6,3 kilometer per 3 uur, oftewel 2,1 km / h. De minder steile kant is 2 x 6,3 = 12,6 km lang. Hier kan Harold 1,5 x 3,15 = km/h lopen, en doet er 12,6 / 3,15 = 4 uur over. In totaal wandelt Harold 3 + 4 = 7 uur.

 

Stephanie neemt ’s ochtends de trein vanuit Groningen om 08:16. Het is drie kwartier naar Zwolle, waar ze 8 minuten overstaptijd heeft om de twee uur durende trein naar Maastricht te nemen. Deze trein komt met 6 minuten vertraging op de eindbestemming. Hoe laat komt Stephanie in Maastricht aan?
11:15   11:09   11:07   12:15

 

Het goede antwoord bij deze opgave is 11:15. Om 08:16 vertrekt de trein uit Groningen. 45 minuten later, om 09:01 stapt ze uit in Zwolle. Om 09:09 vertrekt de trein naar Maastricht. Twee uur later, om 11:09 zou deze aan moeten komen in Maastricht, maar door de 6 minuten vertraging komt Stephanie om 11:15 aan.

Tips voor het oplossen van redactiesommen opgaven

  • Lees de vraag goed. Om te voorkomen dat je niet goed kan filteren welke informatie je nodig hebt en welke niet, is het noodzakelijk dat je de vraag goed leest. De vraag staat bijna altijd aan het einde van het verhaaltje. Daarom is het vaak handiger om eerst alleen de vraag te lezen of het verhaaltje eerst te scannen, de vraag te lezen en vervolgens het verhaaltje weer door te lopen en te noteren (in je hoofd of op papier).
  • Werk stap voor stap. Wanneer je eenmaal weet welke informatie je nodig hebt om tot het antwoord te komen, probeer hier dan niet in één keer naar toe te springen. Vaak vergt de berekening nog meerdere stappen. Kijk dus goed naar alle informatie en bedenk wat je wanneer in de berekening nodig hebt.

Oefening baart kunst!

Het is erg belangrijk om te oefenen voor een capaciteitentest. Wanneer je niet oefent kan je score lager uitvallen en dit verlaagt vaak jouw kans op het krijgen van die felbegeerde baan! Door te oefenen kun je opgaven sneller en efficiënter oplossen, waardoor jouw score omhoog gaat.

Ga direct aan de slag met oefeningen voor redactiesommen en vele andere subtesten op:
 https://oya-training.nl/inloggen/