Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

Rekenen

Tijdens het numerieke deel van de capaciteitentest wordt ook vaak je rekenvaardigheid getest. Bij de subtest rekenen krijg je verschillende reken opgaven waarbij je geen rekenmachine mag gebruiken. Je bent dus aangewezen op hoofdrekenen. Om te zorgen dat je snel door dit soort hoofdreken sommetjes heen komt, is het heel handig om deze te oefenen. Zo raak je bekend met het soort hoofdreken opgaven die je tegen kunt komen en ontwikkel je een strategie voor het snel en goed oplossen hiervan. Vaak mag je bij hoofdreken opgaven wel een papiertje en een potlood of pen erbij hebben. Als dit mag, maak hier dan ook zeker gebruik van! Dit maakt het oplossen van hoofdreken opgaven vaak eenvoudiger.

Voorbeeldopgaven

Om je bekend te maken met het soort opgaven wat je tegen kunt komen in de rekenen test, volgen hieronder een aantal voorbeeldopgaven. Probeer de opgaven eerst zelf op te lossen, voordat je naar het antwoord en de uitleg onder de opgave kijkt.

 

Welk antwoord moet op de puntjes staan?
-25+-25=…
50    25    0   -25   -50 

 

Het goede antwoord bij deze opgave is -50. Bij een optelling met een + en vervolgens een negatief getal valt de + eigenlijk weg. Wat er dus eigenlijk staat is -25 – 25. Dit is -50.

 

Geef het antwoord voor X=7
Y=5X+7
34   36   38   40   42

 

Het goede antwoord bij deze opgave is 42. Er wordt bij deze opgave gevraagd om X te vervangen door het nummer 7. Wanneer we dat doen wordt de opgave 5×7+7=Y. Dit is 35+7=42.

 

Door welk getal is de uitkomst van de optelling niet te delen?
55+7+10=…
2   4   6   8  10 

 

Het goede antwoord bij deze opgave is 10. Er wordt bij deze opgave dus niet gevraagd om het getal van de uitkomst, maar door welk getal de uitkomst niet te delen is. Eerst moeten we de uitkomst wel berekenen. Dit is 72. Als we dit door 2, 4, 6 of 8 delen komen we op hele getallen uit. Als we 72 echter delen door 10 komt daar 7.2 uit. Dit is geen heel getal en wordt bij dit soort opgaven beschouwd als iets wat aangeeft dat de uitkomst niet te delen is door het gebruikte getal, in dit geval 10.

Tips voor het oplossen van reken opgaven

  • Werk stapsgewijs naar een antwoord toeOndanks dat hoofdreken opgaven vaak redelijk eenvoudig zijn, vergen ze wel vaak meerdere stappen. Schrijf deze stappen op, als je er een kladbriefje bij mag hebben, en probeer niet in één keer het antwoord te vinden. Dit kost vaak meer tijd dan de opgave op te delen in stappen die een stuk eenvoudiger zijn. 12×45 is namelijk redelijk lastig om in één keer op te lossen, maar 10×45  en 2×45 uitrekenen en deze uitkomsten vervolgens bij elkaar optellen gaat een stuk makkelijker en sneller.
  • Gebruik de methode die werkt voor jou. Werk jij bijvoorbeeld beter met de cijferen methode (het schrijven van de som onder elkaar om op te tellen in plaats van naast elkaar)? Of werkt het voor jou beter om elke tussenstap die je doet naast elkaar op te schrijven? Doe dat dan! Je wordt niet beoordeeld op de methode die je gebruikt om de sommen op te lossen, maar op de antwoorden die jij met jouw methode berekent.
  • Ken de rekenregels. In sommen met meerdere tekens (plus, min, gedeeld door, keer, etc.) kun je soms tot het verkeerde antwoord komen als je niet weet welk deel van de som je eerst op hoort te lossen, de zogenaamde bewerkingsvolgorde.  De bewerkingsvolgorde van sommen is als volgt: haakjes, machten, vermenigvuldigen, delen, wortels, optellen, aftrekken. Een goed ezelsbruggetje om dit te onthouden is: Hé, Meneer van Dalen wacht op antwoord!

Oefening baart kunst!

Het is erg belangrijk om te oefenen voor een capaciteitentest. Wanneer je niet oefent kan je score lager uitvallen en dit verlaagt vaak jouw kans op het krijgen van die felbegeerde baan! Door te oefenen kun je opgaven sneller en efficiënter oplossen, waardoor jouw score omhoog gaat.

Ga direct aan de slag met oefeningen voor rekenen en vele andere subtesten op:
 https://oya-training.nl/inloggen/