Taalgebruik
Met een test op Taalgebruik laat je zien hoe goed je spelfouten in zinnen kunt ontdekken. Een opgave ziet er vaak zo uit: Is de zin juist of onjuist?
“In de meeste Europese landen wordt de Euro als munteenheid gebruikt.”
Deze zin is onjuist omdat munteenheden met een kleine letter worden geschreven. In deze zin had dus ‘euro‘ moeten staan.
Typen taalfouten
Er zijn verschillende soorten fouten die je moet kunnen vinden. Wees je daarvan bewust. Schrijf ze bijvoorbeeld op een briefje en maak voor jezelf een strategie naar welke je het eerst kijkt, welke daarna etc.
Spelling algemeen
Heeft een woord dat aan elkaar geschreven moet worden opeens een spatie ertussen? Heeft een woord in meervoud een F erin terwijl het met een V moet worden geschreven? Mist ergens een trema of een verbindingsstreepje? Let op kleine spellingsfouten in een verder goedlopende zin.
Werkwoordsspelling
Moet er bij een bepaald werkwoord d, t, dt, tt, of dd worden gebruikt? Wordt het werkwoord op een speciale manier vervoegd? Moet er een extra klinker worden toegevoegd? Ook in de spelling van werkwoorden kunnen kleine fouten zitten. Denk hierbij terug aan de werkwoordenregels die je op school hebt geleerd, zoals ’t kofschip en hoe sterke/zwakke werkwoorden worden gespeld en vervoegd.
Zinsbouw/-stijl
Schrijf je in een bepaalde zin doordat of omdat? Print je een document uit, of draai je het uit? Is een huis van hen of van hun? Ook in zinsopbouw en –stijl kunnen fouten zitten en ook hier moet je weer de regeltjes die je van school hebt meegekregen gaan toepassen. Onderschat je intuïtie echter niet! Probeer de zin in je hoofd voor te lezen. Klinkt de zin raar? Dan zit er waarschijnlijk een fout in de zinsopbouw.
Woordenschat
Worden moeilijke of ongebruikelijke woorden wel op de goede manier gebruikt? Zeg je dat iets op een ‘fictief’ punt mis gaat of op een ‘cruciaal’ punt? Let ook op de betekenis van de woorden in de zin. Graaf goed in jouw eigen woordenschat om achter te komen of de betekenis van een een zin klopt of dat hij alleen mooi klinkt.
Uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegdes
“Wat de boer niet kent dat lust hij niet.” Klopt dat wel? Ga er nooit vanuit dat een gezegde of spreekwoord wel moet kloppen omdat hij in die bepaalde zin wordt gebruikt. Graaf ook hier weer in je eigen kennis van uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegdes. Herhaal het gezegde eens een paar keer in jezelf. Heb je het ooit gehoord? Wordt het op die manier gebruikt? Of klopt er iets niet en zijn er bijvoorbeeld twee gezegdes gemixt?
Oefening baart kunst!
Het is erg belangrijk om te oefenen voor een capaciteitentest.
Als je oefent kan je score hoger worden. Jouw jouw kans op het krijgen van die felbegeerde baan wordt daarmee ook groter. Oefen zoveel als je kunt. Dan kun je je opgaven sneller en efficiënter oplossen en krijg je een hogere score.
Ga direct aan de slag met oefeningen voor taalgebruik:
✓ Je krijgt direct online toegang tot de testen.
✓ Niet tevreden? Geld terug!
OYA-training is een onderdeel van 123test. Koop dit pakket op 123test en ontvang gratis het E-book ‘Assessmentgeheimen ontsluierd’ t.w.v. € 9,95.
Omdat analogieën je verbale intelligentie meten, word je hier ook beter in als je andere verbale testen oefent.
Train daarom ook eens de volgende testen: Verbaal redeneren, Woordbeeld, Watson-Glaser, Syllogismen, Analogieën en Diagrammen. Wij hebben voor deze testen pakketten met oefenvragen:
Ook hier geldt:
✓ Je krijgt direct online toegang tot de testen.
✓ Niet tevreden? Geld terug!