Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

Woordbeeld

Een woordbeeld is de visuele weergave die een bepaald woord opwekt bij de lezer of luisteraar. Het begrip woordbeeld kan gebruikt worden om aan te duiden welke betekenis je voor je ziet wanneer je een bepaald woord leest of hoort, maar ook om de juiste spelling van een bepaald woord aan te geven. Testen die over woordbeeld gaan, focussen zich op het laatste. De spellingvaardigheid is van belang voor de schriftelijke taalbeheersing en is medebepalend voor de prestaties bij Nederlands, moderne en klassieke talen. De woordbeeld subtest is onder andere onderdeel van de Differentiële Aanleg Test voor Human Resource Management.

Tijdens een woordbeeld test, krijg je bij elke vraag een aantal woorden te zien. Vervolgens is het aan jou om het woord te kiezen wat fout is gespeld. Een woordbeeld opgave kan er als volgt uitzien:

 Het goede antwoord is ‘ilusie’, gezien dit als ‘illusie’ gespeld moet worden. In deze spelling mist er een L.

De woordbeeld opgaven doen een beroep op taalvaardigheden die je op school worden aangeleerd. Nou blijven deze vaardigheden bij de één wat beter hangen dan de ander, maar zelfs als je het idee hebt dat spelling niet jouw sterkste punt is, zou een woordbeeld test je niet moeten ontmoedigen.

Tips voor het oplossen van woordbeeld opgaven

Voordat je alle woorden in zo’n woordbeeld opgave met een vergrootglas bij langs gaat, is het handig om eerst alle woorden op een relaxte manier te lezen. Vaak springt er dan al één woord uit wat er anders of raar uit ziet. De tekst heet niet voor niks woordbeeld! Ondanks dat je niet constant nadenkt over hoe alle woorden gespeld worden, ben je gewend om ze op een bepaalde manier gespeld te zien. Wanneer bij één woord in een rij deze manier veranderd is en de rest klopt allemaal wel, pik je het foute woord er puur visueel snel genoeg uit.

Lijken alle woorden in het rijtje na deze eerste keer lezen goed gespeld te zijn? Ga dan het rijtje rustig af en markeer per woord of je hier met (genoeg) zekerheid van kan zeggen waarvan je zeker weet dat ze goed gespeld zijn. Hoogstwaarschijnlijk blijft er dan één over waar je de spelling niet zeker van weet. Vaak is dit een goede optie om aan te geven als antwoord. Blijven er na het markeren toch twee woorden over waar je tussen twijfelt en kom je er maar niet uit? Volg dan je intuïtie en waag een gokje.

Oefening baart kunst!

Het is erg belangrijk om te oefenen voor een capaciteitentest. Wanneer je niet oefent kan je score lager uitvallen en dit verlaagt vaak jouw kans op het krijgen van die felbegeerde baan! Door te oefenen kun je opgaven sneller en efficiënter oplossen, waardoor jouw score omhoog gaat.

Ga direct aan de slag met oefeningen voor analogieën en vele andere subtesten op:
 https://oya-training.nl/inloggen/