Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

article content

Drie veelgemaakte fouten bij een selectie interview

Bij de meeste selectieprocedures is het interview een belangrijk onderdeel. Ben je door het e-assessment, dan volgt veelal een interview door een selectiepsycholoog of door een recruiter van het bedrijf waar je aan de slag wil. Hoe komt het dat dit onderdeel voor velen een struikelblok is?

 

Te weinig voorbereiding

Met name mensen die makkelijk praten en weinig zenuwen hebben, vergeten dat een selectie interview veel meer is dan een prettig gesprek. De interviewer is getraind om in no time te achterhalen of je werkelijk bent wat het bedrijf zoekt. Alleen de website bezoeken en hier in je antwoorden af en toe naar refereren is echt niet genoeg. Hoe meer je van het bedrijf weet hoe beter.

 

Te weinig oefening

Er is een groot verschil tussen ‘weten dat’ en ‘weten hoe’. Veel kandidaten bedenken pas na het gesprek ik had dit moeten zeggen, maar komen er op dat moment niet op. Ze weten wel dat ze geschikt zijn of een bepaalde competentie bezitten, maar weten niet hoe ze dat in het interview kunnen duidelijk maken. De combinatie van het doorvragen van de interviewer en de zenuwen bij de kandidaat maken, dat wat er in zit er op dat moment niet uitkomt. Oefening baart kunst! Vraag iemand om je kritisch door te lichten. Je zal verbaast staan hoe slecht je soms uit je woorden komt, wanneer dit gebeurt.

 

Te weinig luisteren

Grondig voorbereiden en veel oefenen zorgen ervoor dat je zelfvertrouwen toeneemt en juist dit zelfvertrouwen is belangrijk om ontspannen en alert het interview in te gaan. Stress resulteert vaak in twee basisreacties: ofwel teveel praten of juist te weinig. In beide gevallen ontstaat er geen werkelijk contact, omdat je niet in staat bent om te luisteren. Juist het echt maken van contact is iets dat je onderscheidt van andere kandidaten. Interviewers onthouden kandidaten die authentiek en open zijn.