Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

article content

Een fout gemaakt tijdens je assessment…wat nu?!

Hoewel je met goede voorbereiding een heel eind komt, kan het zijn dat je tijdens een onderdeel van het assessment door een beoordelaar of tegenspeler (bijvoorbeeld in een rollenspel) gewezen wordt op een bepaalde fout. Dit is zeker niet het einde van de wereld – niemand is namelijk perfect. Het kan echter op dat moment wel even schrikken zijn. Hoe ga je hier nou goed mee om?

Bedenk: er zijn meerdere onderdelen.

Tijdens het assessment wordt je op veel verschillende manieren beoordeeld. Rollenspellen, groepsopdrachten, interviews, capaciteitentest en persoonlijkheidsvragenlijsten, om maar een aantal onderdelen te noemen. Als je ergens de mist in gaat, wil dit niet direct zeggen dat je afgeschreven bent. Er zijn vaak nog genoeg anderen onderdelen waarmee je een gemaakte fout in het huidige onderdeel kunt compenseren.

Het gaat niet om ‘gelijk hebben’.

Het kan zijn dat je niet door hebt dat je een fout maakt tijdens een onderdeel. Vervolgens kan het een beetje als een ‘donderslag bij heldere hemel’ voelen wanneer je vervolgens op deze fout gewezen wordt. Probeer echter niet je gelijk te halen; dat is niet waar het om gaat. Luister goed naar wat de beoordelaar of tegenspeler tegen je zegt en probeer hem of haar niet constant te onderbreken met ‘ja maar’ of ‘ik vind’. Dit geeft de beoordelaar namelijk het idee dat je niet naar jezelf kunt of wilt kijken en krampachtig probeert vast te houden aan jouw eigen gelijk.

Laat zien dat je van je fouten leert!

Wanneer je gewezen wordt op een fout en feedback krijgt, laat dan ook zien dat je er wat van wilt leren! Is de feedback die de beoordelaar geeft niet helemaal duidelijk voor je, stel dan vragen. Dit laat een actieve en leergierige houding zien. Geef toe dat je je hebt vergist en probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat je de volgende keer anders zou doen en waarom. Stop de feedback die je krijgt ook direct in je achterhoofd en neem het mee naar de andere onderdelen. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld nog een praktijksimulatie moet doen, of dat er bij een ander onderdeel een vergelijkbaar scenario naar voren komt. Als je dit merkt, probeer dan te handelen naar de feedback die je hebt gekregen. Dit laat niet alleen zien dat je van je fouten leert, maar dat je feedback ook echt meeneemt en snel kunt implementeren.