Direct online oefenen! Meer dan 2500 opgaven! Gratis Proeftesten!
Direct oefenen

Page content

article content

Zo creëer je de juiste look voor een sollicitatie

Zo. Je bent helemaal voorbereid op je sollicitatie. Je hebt je goed ingelezen en hebt een globaal idee van hetgeen dat je wil zeggen en vragen tijdens het gesprek. Maar, wat trek je in vredesnaam aan?! Met de onderstaande tips voorkom je een kledingcrisis. 

 

Ga op zoek naar foto’s.

Elk bedrijf heeft zijn eigen dresscode, soms verschilt dit zelfs per afdeling. Dit kan het lastig maken voor jou als sollicitant om te bepalen wat je aan moet trekken. De oplossing: ga op zoek naar foto’s! Speur de website van het bedrijf af, of vul de naam van het bedrijf in bij Google Afbeeldingen. Vaak loop je op deze manier wel tegen een aantal foto’s van werknemers aan. Deze foto’s kun jij vervolgens gebruiken als richtlijn voor jouw outfit tijdens het sollicitatiegesprek. Is men erg zakelijk gekleed of mag het wat meer casual? Kijk goed naar de foto’s, wat valt er op?

Draag geen afleidende kleding.

Deze tip is voornamelijk belangrijk in de meer zakelijke branche. Probeer je kleding hier simpel en formeel te houden. Vermijdt daarom kleding met een opvallend design of tekst. Vrouwen kunnen in deze sector beter geen korte (een stuk boven de knie) rok dragen en een shirt of blouse met een diep decolleté wordt ook vaak als afleidend gezien. Daarnaast is het verstandig om niet veel aftershave, parfum of make-up te dragen.

Gebruik je ambitie als inspiratie.

Wanneer je iets draagt wat hoort bij jouw ambitie voel je je vaak zelfverzekerder. Dit is dan ook de indruk die je wekt tijdens het sollicitatiegesprek. Heb jij een bepaalde functie op het oog (die je bijvoorbeeld via deze baan hoopt te bereiken), kleedt je daar dan ook naar!

Let op de details!

Zoals de Engelsen zeggen: ‘The devil is in the details’. Dit geldt ook zeker voor je kleding. Poets je schoenen, pluk eventuele vuiltjes of losse draadjes weg, strijk je kleding en check of er nergens gaten in zitten. Je kan nog zo’n mooie outfit aan hebben getrokken, maar als deze er slordig uitziet kan dat de indruk wekken dat je ook niet netjes bent in je werk.

Nog een paar laatste tips:

Voor de mannen…

  • Probeer dat zwarte pak te bewaren voor begrafenissen. Donkerblauw is een betere keuze. Donkerblauw wordt geassocieerd met rust een betrouwbaarheid. Antraciet is ook een goede keuze. Dit is een neutrale kleur die vaak geassocieerd wordt met luxe. Als de sector wat minder zakelijk is (bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs) kun je ook met lichtere kleuren uit.
  • Een krijtstreepje straalt autoriteit uit een maakt je langer.
  • Let ook goed op welke kleur das je draagt. Een blauwe das straalt openheid uit. Daarentegen geeft een rode das juist een dominantie indruk
  • Als je en pak draagt hoeft dit niet per se van een duur of bekend merk te zijn. Belangrijker is dat het goed zit en niet versleten is.

En voor de vrouwen!

  • In de meest zakelijke sectoren wordt er verwacht dat je altijd een panty draagt. Dit geldt dus ook voor extreem warme dagen!
  • Wanneer je vriendelijk over wil komen, of als je op een baan solliciteert waar je veel met mensen werkt (bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs) is het verstandig om kleren uit te kiezen met een lichtere kleur en van een zachte stof (denk aan linnen of wol).
  • Langere mensen stralen vaak meer autoriteit uit. Wanneer je van nature niet erg lang bent, kunnen hakken je hierbij helpen. Vermijdt echter naaldhakken, deze worden vaak te sexy geacht voor de werkplek.

Comment Section

0 reacties op “Zo creëer je de juiste look voor een sollicitatie

Plaats een reactie


*